Huonoa suunnittelua Australiassa

Saksalainen tiedemies Ludwig Leichhardt lähti aivan liian vähäisin varustein tutkimaan Pohjois-Australiaa vuonna 1848. Hän katosikin jäljettömiin.

perjantai 5. huhtikuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Heikko näkö ja huono fysiikka eivät oikeastaan ole Australian sisäosiin suuntaavan löytöretkeilijän toiveominaisuuksia. Saksalainen eläintieteilijä, kasvitieteilijä ja geologi Ludwig Leichhardt ei silti antanut periksi. Hän oli täysin omistautunut tieteelle, ja hänen kaksi ensimmäistä tutkimusmatkaansa olivat tuoneet hänelle kansainvälistä arvostusta.

Matkat olivat kylläkin olleet vähällä päättyä katastrofiin, koska Leichhardt oli huono suunnittelija. Hänellä oli aivan liian vähän ruokaa mukana, koska hän arveli voivansa täydentää varastojaan matkan varrella, mutta Australian sisäosissa ei juuri ollut elintarvikkeita saatavilla. Aikalaislähteen kuvauksen mukaan hän oli "itsekäs, epäluuloinen, sisäänpäinkääntynyt, varomaton ja täysin sopimaton johtajaksi".

Vuonna 1848 Leichhardt lähti uudelle matkalle, jossa hänen oli määrä kulkea koko Pohjois-Australian halki. Hänen seurueessaan oli viisi muuta eurooppalaista ja lisäksi kaksi aboriginaalia, jotka tunsivat maaston. Kun seurue lähti McPherson's Stationista nykyisen Queenslandin alueelta, sikäläiset asukkaat puistelivat päätään ihmeissään. Leichhardtilla oli vain seitsemän hevosta ja 20 muulia, mikä oli pitkää matkaa varten aivan liian vähän. Tuolloin oli 3. huhtikuuta 1848, ja sen jälkeen seuruetta ei enää nähty.

Leichhardtia ja hänen matkakumppaneitaan ei ole löydetty. On kuitenkin löydetty messinkilevy, jossa on hänen nimensä, puussa roikkuvat kiväärinperän jäännökset sekä tupakkarasian kansi, jotka mahdollisesti ovat kuuluneet retkikunnalle. Esineet olivat kuitenkin kaukana toisistaan. Tästä on päätelty, että aboriginaalit ovat ehkä tappaneet seurueen jäsenet ja sitten myyneet heidän varusteensa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...