Intian piti olla heti nurkan takana

Veljekset Vandino ja Ugolino Vivaldi yrittivät vuonna 1291 löytää meritien Intiaan. He lähtivät purjehtimaan Genovasta ja pääsivät Etelä-Marokossa sijaitsevaan Kap Chaunariin asti. Mitä sitten tapahtui – sitä ei tiedetä.

perjantai 5. huhtikuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Kun italialainen merenkävijä Antoniotto Uso di Mare vuonna 1455 nousi maihin Gambiajoen suulla, hän kuuli sikäläisten ihmisten puhuvan hänen kotikaupunkinsa Genovan murretta. Tämä osa hänen Afrikan Atlantin-rannikkoa pitkin tekemänsä matkan muistiinpanoista tuskin on aivan totta. Se varmasti kuitenkin ilahdutti monia hänen aikalaisiaan, koska hän päätteli tästä, että asukkaiden täytyi olla puolitoista sataa vuotta aiemmin merelle kadonneen Vivaldin veljesten tutkimusretken jälkeläisiä.

Veljekset Vandino ja Ugolino Vivaldi olivat löytöretkeilijöitä ja kauppiaita. Vuonna 1291 he yrittivät ensimmäisinä löytää meritien Intiaan. He lähtivät Genovasta, ja moni seikka viittaa siihen, että he rantautuivat Mallorcaan ennen kuin he jatkoivat matkaa Atlantille ja sitten Marokon rannikkoa pitkin kohti etelää.

Heillä oli lastiruumassa tavaraa, joten he todennäköisesti aikoivat käydä kauppaa matkan varrella. Laivassa oli myös kaksi fransiskaanimunkkia, joiden päämääränä lienee ollut lähetystyön tekeminen. He olivat ehkä myös lukeneet fransiskaani Roger Baconin kirjoittaman Opus Majus -teoksen, jossa väitettiin meritien Espanjasta Intiaan olevan varsin lyhyt.

Mukana olevat munkit eivät kuitenkaan taanneet retkelle hyvää onnea. Historioitsijat tietävät, että veljekset pääsivät Etelä-Marokkoon Kap Nuniin (aiemmalta nimeltään Kap Chaunariin) asti. Mitä tapahtui sen jälkeen, kun retkeläiset jatkoivat sieltä matkaansa, on jäänyt hämärän peittoon. Siksi Antoniotto yrittikin löytää selityksen retkikunnan kohtalolle.

Kesti vuoteen 1498 asti, ennen kuin portugalilainen Vasco da Gama pääsi Intiaan purjehdittuaan Afrikan eteläpuolitse – mikä oli ollut jo Vivaldin veljesten haave.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...