Jääkaudesta ilmastotutkimukseen

Louis Agassiz (1807–1873) oli geologi ja kiinnostunut fossiileista. Hän työskenteli professorina Neuchatelin yliopistossa Sveitsissä, ja hänellä oli tapana vapaa-aikanaan vaellella vuorilla.Agassiz pani merkille, että monin paikoin Alpeilla on jäätiköitä, jotka ovat jättäneet jälkensä maisemaan. Suuret lohkareet olivat siirtyneet – kalliossa olevat naarmut tästä todisteena – ja usein jää oli työntänyt edellään runsaasti maa-ainesta, moreenia. Agassiz löysi kuitenkin vastaavia merkkejä myös paikoista, joissa jäätiköitä ei ollut. Tämä sai miehen ajatukset liikkeelle.

perjantai 23. elokuuta 2013

Louis Agassiz (1807–1873) oli geologi ja kiinnostunut fossiileista. Hän työskenteli professorina Neuchatelin yliopistossa Sveitsissä, ja hänellä oli tapana vapaa-aikanaan vaellella vuorilla.

Agassiz pani merkille, että monin paikoin Alpeilla on jäätiköitä, jotka ovat jättäneet jälkensä maisemaan. Suuret lohkareet olivat siirtyneet – kalliossa olevat naarmut tästä todisteena – ja usein jää oli työntänyt edellään runsaasti maa-ainesta, moreenia. Agassiz löysi kuitenkin vastaavia merkkejä myös paikoista, joissa jäätiköitä ei ollut. Tämä sai miehen ajatukset liikkeelle.

Tuohon aikaan selitettiin, että kerrostumat olivat tulvan mukanaan kuljettamaa maa-ainesta. Lisäksi jotkut uskoivat vankasti, että ne olivat raamatullisen vedenpaisumuksen jälkiä, mutta Agassiz ei niellyt näitä selityksiä. Hän tarttui aikaisempaan teoriaan, jota ei tosin ollut pystytty todistamaan oikeaksi. Sen mukaan Euroopassa oli ollut jääkausi kauan aikaa sitten.

Agassiz esitti jääkausiväitteen kohua aiheuttaneessa tutkimuksessaan vuonna 1840 ja lähti luennoimaan aiheesta Yhdysvaltoihin, jossa hänelle tarjottiin professuuria Harvardin yliopistossa. Hän otti professuurin vastaan, jatkoi jäätikkötutkimuksiaan ja keksi, että sama oli tapahtunut Pohjois-Amerikassa.

Tällöin alettiin toden teolla tutkia ilmaston vaihteluita. Ilmasto on ollut paljon kylmempi kuin nykyään, mutta sen on myös osoitettu olleen lämpimämpi. Nykyisen hiilidioksidipäästöjen aiheuttaman muutoksen lisäksi ilmasto on muuttunut moneen kertaan miljoonien vuosien aikana. Keskilämpötila on aikoinaan ollut jopa huimat 18 astetta korkeampi kuin nykyisin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...