Joutuiko Bass hopeakaivoksiin pakkotyöhön?

George Bass alkoi tutkia Australian rannikoita, mutta ulotti matkansa vähitellen yhä kauemmas. Lähdettyään 1803 Sydneystä hän ei enää koskaan palannut.

perjantai 5. huhtikuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Australian mantereen ja Tasmanian välinen salmi on nimetty George Bassin mukaan. Vuonna 1798 hän purjehti ensimmäisenä länsimaalaisena Van Diemenin maan ympäri ja pystyi näin toteamaan, että se oli saari. Myöhemmin se nimettiin Tasmaniaksi. Bass oli tullut Australiaan laivalääkärinä brittien laivastossa, mutta hän alkoi pian tutkia mantereen rannikoita. Siinä yhteydessä hän myös pääsi harrastamaan kasvitiedettä, joka häntä kovasti kiinnosti.

Matkoista tuli yhä pidempiä ja uskaliaampia, ja vähitellen Bass alkoi yhdistää tutkimusretkiinsä kaupankäynnin. Hän sekä vei tavaroita Tahitiin että toi sieltä toisia tavaroita. Tahitiin hänen oletettiin lähteneen myös silloin, kun hän vuonna 1803 purjehti Sydneystä merelle eikä enää palannut.

Bassin lopullinen kohtalo on yhä arvoitus. Hän kertoi tuttavilleen lähtevänsä tutkimaan Tyynenmeren kaloja sekä saarien kasveja, mutta on mahdollista, että hän sen sijaan purjehtikin Chilen rannikolla sijaitseviin Espanjan siirtokuntiin. Tuona ajankohtana se oli riskialtis yritys, jos sattui olemaan britti. Espanjalaisilla laivoilla oli siinä maailmankolkassa yksinoikeus kaupankäyntiin, mutta koska tavaroista oli jatkuvasti pulaa, oli muiden maiden kansalaisten suhteellisen helppo harjoittaa salakuljetusta.

Espanjalaiset pitivät kuitenkin silmällä muunmaalaista liikennettä, ja erityisen tarkasti he seurasivat brittejä, koska suhteet Britanniaan olivat muutenkin kireät.

Bassin kimppuun on siksi hyvinkin saatettu hyökätä. Ja siinä tapauksessa brittiläinen löytöretkeilijä on todennäköisesti passitettu hopeakaivoksiin, jossa hän on joutunut raatamaan itsensä hengiltä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...