Kahden laivan miehistö menehtyi

John Franklinin tutkimusmatka Luoteisväylälle vuonna 1845 päättyi katastrofiin tautien ja huonojen varusteiden vuoksi.

perjantai 5. huhtikuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Kaiken oletettiin sujuvan ongelmitta, kun John Franklin vuonna 1845 lähti Englannista löytääkseen viimeisen osuuden Luoteisväylästä, Kanadan pohjoispuolitse Aasiaan kulkevasta meritiestä. Aiemmilla tutkimusretkillä oli kartoitettu jo suuria osia alueesta, ja Franklinkin oli ollut mukana jo kolme kertaa. Häntä pidettiin siksi kokeneena miehenä.

Tutkimusretken laivat olivat tehtävään hyvin sopivat Erebus ja Terror. Ne oli varustettu nykyaikaisin höyrymoottorein, niissä oli vahvistettu runko, ja laivoilla oli miehistölle kaikki mukavuudet, muun muassa tuhat nidettä sisältävä kirjasto. Muonaa ja muita välttämättömiä tarvikkeita oli kolmeksi vuodeksi.

Jo ennen kuin retkikunta oli päässyt päämääräänsä, kolme miehistön jäsentä kuoli. Kun sitten laivat syyskuussa 1846 juuttuivat jäihin Kuningas Williamin saaren luoteispuolella, katastrofin ainekset olivat jo koossa. John Franklin kuoli kesäkuussa 1847. Ne, jotka vielä olivat hengissä retkikunnan 128 osanottajasta, alkoivat kävellä kohti mannerta seuraavan vuoden huhtikuussa, mutta yksikään heistä ei päässyt elävänä turvaan.

Franklinin ja hänen miestensä jäännöksiä etsimään lähetettiin lukuisia retkikuntia, ja vähitellen historian palaset on voitu koota yhteen. Analyysit ovat osoittaneet, että miehet kuolivat tuberkuloosiin, keripukkiin ja aliravitsemukseen. Retkikunnan 8 000 säilykepurkin sisältö oli äärimmäisen huonolaatuista, ja lisäksi purkeista liuenneet aineet lienevät olleet yleisin kuolinsyy. Miehistöstä suuri osa oli nimittäin kuollut lyijymyrkytykseen.

Roald Amundsen täydensi vuosina 1903–1906 Franklinin työn purjehtimalla ensimmäisenä koko Luoteisväylän läpi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...