Kaupunki nimeltä Z jäi löytymättä

Percy Fawcettin kertomukset löytöretkistä olivat innoituksena muun muassa romaanille Kuningas Salomon kaivokset. Hänen seikkailunhalunsa johti hänet etsimään salaperäistä kaupunkia, jolle hän oli antanut nimen Z. Hän katosi jäljettömiin.

perjantai 5. huhtikuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Percy Fawcett myönsi, ettei hän tiennyt mitään Boliviasta, kun Lontoon kuninkaallinen maantieteellinen seura vuonna 1906 harkitsi hänen nimittämistään tutkimusretkikunnan johtoon. Hän oli kuitenkin asunut Ceylonilla, ja välttääkseen ikävystyttävän sotilasuran hän oli kouluttautunut maanmittaajaksi. Näin hän sai pestin, koska matkan tarkoituksena oli kartoittaa Amazonasin aluetta ja vetää tarkka rajalinja Brasilian ja Bolivian välille.

Matkoja tehtiin useita, ja Fawcett saavutti mainetta kartoittajana. Hän oli kuitenkin luonteeltaan seikkailija, ja monet epäilivätkin niiden kertomusten todenperäisyyttä, joita hän kirjoitti Etelä-Amerikan eläinten elämästä. Hänen ystävänsä Conan Doyle otti hänet kuitenkin todesta, ja Fawcettin kuvauksista tuli perusta Conan Doylen romaanille Kadonnut maailma. Fawcett itse oli innostunut arkeologiasta, ja arvellaan, että hänen kahdekas tutkimusretkensä sai innoituksen keskusteluista toisen ystävän, H. Rider Haggardin, kanssa. Tämä oli vuonna 1885 kirjoittanut menestysromaanin Kuningas Salomon kaivokset.

Olipa innoituksen lähde mikä tahansa, Fawcett paloi halusta päästä salaperäiseen kaupunkiin, jolle hän oli antanut nimen Z. Portugalilainen löytöretkeilijä väitti käyneensä siellä vuonna 1753, ja 1925 Fawcett lähti Brasilian viidakkoon kaupunkia etsimään. Hänellä oli mukanaan ainoastaan vanhin poikansa Jack, yksi Jackin ystävä, pari sikäläistä intiaania sekä kymmenen muulia. Fawcett ei kertomansa mukaan halunnut mitenkään provosoida matkalla kohtaamiaan intiaaniheimoja, mutta joka tapauksessa tämä kokenut löytöretkeilijä lienee kohdannut arvaamattomia ongelmia.

"Älä pelkää, että mitään pahaa tapahtuu", Fawcett kirjoitti puolisolleen kirjeessä, jonka hän lähetti sikäläisten apulaisten mukana ennen kuin kolme eurooppalaista jatkoivat matkaa keskenään. He katosivat viidakkoon eikä heitä ole koskaan löydetty. Siksi ei myöskään tiedetä, mitä heille tapahtui, mutta arvellaan, että Fawcett ehkä kadotti sikäläisille heimojohtajille varaamansa lahjat, jotka siihen aikaan olivat ystävyyden avain tässä tuntemattomassa maassa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...