Kävikö Peary pohjoisnavalla?

Yhdysvaltalainen tutkimusmatkailija Robert Peary väitti käyneensä pohjoisnavalla vuonna 1909. Hänen saavutustaan ei kuitenkaan ole pystytty todistamaan oikeaksi.

tiistai 6. elokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Joskus käy niinkin, että tutkimusmatkailija on saattanut henkensä alttiiksi ja uskoo saavuttaneensa määränpäänsä, mutta jälkeenpäin tiedeyhteisö ei välttämättä pidä hänen kertomustaan totena.

Näin kävi esimerkiksi yhdysvaltalaiselle Robert Pearylle, joka oli jo kokenut naparetkeilijä lähtiessään valloittamaan pohjoisnapaa.

Pearyn ensimmäinen yritys vuosina 1905–1906 oli epäonnistunut. Heinäkuussa 1908 hän lähti New Yorkista Roosevelt-laivalla 23 miehistön jäsenen kanssa. Retkikunta yöpyi Ellesmerensaaressa, ja 1. maaliskuuta 1909 Peary lähti ylittämään napajäätikköä. Matkan viimeisellä osuudella hänellä oli mukanaan enää viiden miehen huolellisesti valittu joukko, ja 6. huhtikuuta he pystyttivät Camp Jesup -leirin pohjoisnavalle.

Peary ei kuitenkaan kauan saanut iloita voitostaan. Lääkäri Frederick Cook, joka aiemmin oli retkeillyt Pearyn kanssa, väitti valloittaneensa pohjoisnavan jo edellisen vuoden huhtikuussa. Tiedepiireissä ei uskottu kummankaan heistä käyneen navalla saakka.

Pearya kohtaan esitettiin kritiikkiä sen vuoksi, ettei yhdelläkään häntä seuranneista viidestä miehestä ollut kunnollisia navigointitaitoja. Tästä pääteltiin, että Camp Jesup oli todellisuudessa pystytetty kahdeksan kilometrin päähän pohjoisnavasta, ja vaikka myöhemmin on analysoitu Pearyn ottamissa kuvissa esiintyviä varjoja, asiaa ei ole pystytty täysin varmasti ratkaisemaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...