Kiipeilyneroa ei huolittu vuorten valloitukseen

Australialainen kemian insinööri George Ingle Finch oli vuorikiipeilyn uranuurtajia – kiistattoman taitava kiipeilijä, joka kehitti happilaitteita. Häntä ei kelpuutettu brittien retkikuntiin, vaikkei hylkäämiseen ollut pätevää perustetta. Miksi?

perjantai 3. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Vuorikiipeilyn historiasta ei voi kirjoittaa mainitsematta George Ingle Finchiä (1888–1970). Hän ei ollut vain erityisen taitava kiipeilijä, joka muun muassa käytti jäähakkua aivan uusilla tavoilla. Hän oli myös kemian insinööri, ja hän kehitti happilaitetta, jonka avulla kiipeilijöiden oli entistä helpompi kulkea ohuessa ilmanalassa ja valloittaa korkeita huippuja. Suuri osa nykyäänkin käytettävästä tekniikasta on suoraa perua Finchin vuonna 1922 kehittelemistä laitteista.

Finchin fyysistä kuntoa epäiltiin

Finch halusi myös kuulua kiipeilijöiden valioluokkaan. Hän anoi pääsyä brittien ensimmäiseen suureen Everest-retkikuntaan vuonna 1921, mutta hänet hylättiin. Perusteluksi mainittiin se, että hän oli saanut malariatartunnan ensimmäisen maailmansodan aikana. Sen vuoksi lääkärit eivät luottaneet siihen, että hän selviytyisi matkan rasituksista. Hän kuitenkin todisti fysiikkansa kestävän Alpeille tehdyllä retkellä, joten vuonna 1922 hän pääsi mukaan. Tuolloin hän ja hänen kumppaninsa Geoffrey Bruce pääsivät uusiin ennätyskorkeuksiin – happilaitteen ansiosta.

Australialainen muukalainen

Finch hylättiin jälleen vuoden 1924 retkeltä. Se herätti paljon ihmetystä. Hylkäykseen ei annettu mitään selkeää perustetta, ja asia on yhä kiistanalainen. Sanotaan, että hän oli suorasukainen ja hieman marisevaa tyyppiä. Toisten mielestä hänen syrjimisensä johtui siitä, että hän oli australialainen. Eikä siinä vielä kaikki: hän oli opiskellut Sveitsissä ja hänellä oli tiiviit yhteydet saksalaisiin ja saksankielisiin vuorikiipeilypiireihin, jotka tuohon aikaan olivat brittien pahimpia kilpailijoita korkeiden vuorten valloittamisessa.

Vajaat 30 vuotta myöhemmin tosin juuri uusiseelantilainen pääsi ensimmäisenä Everestin huipulle, mutta tuolloin ajat olivat jo muuttuneet.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...