Kun maapallosta tuli pyöreä

”Kolumbuksen aikaan maapallon uskottiin olevan litteä”, kertoo koulukirja vuodelta 1919. Saman kirjan mukaan tuolloin uskottiin, että Atlantissa elävät merihirviöt nielivät kokonaisia laivoja ja että valtameri päättyi valtavaan vesiputoukseen, joka syöksyi pohjattomaan syvyyteen.Tarina on yksi historian sitkeimmistä harhaluuloista. Kolumbus suuntasi merelle löytääkseen meritien Intiaan eikä mistään muusta syystä. Hänen ja aikalaisten on täytynyt jo tuolloinkin tietää, että maapallo oli pyöreä, sillä asia oli todistettu jo antiikin aikana.

perjantai 23. elokuuta 2013

”Kolumbuksen aikaan maapallon uskottiin olevan litteä”, kertoo koulukirja vuodelta 1919. Saman kirjan mukaan tuolloin uskottiin, että Atlantissa elävät merihirviöt nielivät kokonaisia laivoja ja että valtameri päättyi valtavaan vesiputoukseen, joka syöksyi pohjattomaan syvyyteen.

Tarina on yksi historian sitkeimmistä harhaluuloista. Kolumbus suuntasi merelle löytääkseen meritien Intiaan eikä mistään muusta syystä. Hänen ja aikalaisten on täytynyt jo tuolloinkin tietää, että maapallo oli pyöreä, sillä asia oli todistettu jo antiikin aikana.

Kreikkalainen astronomi Eratosthenes (276–194 eaa.) teki aikoinaan kiinnostavan havainnon. Hän huomasi, että aurinko sijaitsi samaan kellonaikaan eri korkeudella Aleksandriassa ja Syenessa (Assuanissa). Samanlaisesta esineestä jäi erilainen varjo. Eratosthenes päätteli, että eron täytyi johtua maanpinnan kaartumisesta.

Kysymys kuuluikin, kuinka suuri ero oli. Eratosthenes tiesi kaupunkien välisen etäisyyden olevan 5 000 stadionia. Kun hän vertasi välimatkaa suhteessa auringon kulmaan, keksi hän myös tavan laskea maanpinnan kaarevuuden ja osasi näin arvioida Maan ympärysmitan hämmästyttävällä tarkkuudella. Nykyhistorioitsijat eivät kuitenkaan pääse yksimielisyyteen siitä, käyttikö hän mittayksikkönä kreikkalaista stadionin mittaa (185 metriä) vaiko egyptiläisten stadionia (157,5 metriä).

Kolumbus ei silti välttämättä ymmärtänyt täysin, millaiselle matkalle hän oli lähdössä. Hänen voidaan sanoa perustaneen reittisuunnitelmansa epärealistisiin laskelmiin. Kun merimatka Intiaan näytti paperilla lyhyemmältä, hän sai helpommin tukea matkalleen. Ellei Amerikka olisi sattunut retkikunnan tielle, ruoka olisi loppunut kesken matkan ja koko miehistö olisi nääntynyt nälkään merellä jo paljon ennen Intiaa!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...