Matka Timbuktuun loppui keitaalle

Seikkailusta tuli vähitellen painajainen irlantilaiselle löytöretkeilijälle Daniel Houghtonille, joka oli yksi ensimmäisistä Länsi-Afrikan läpi matkanneista eurooppalaisista.

perjantai 5. huhtikuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Daniel Houghton toimi komentajana pienen Gorée-saaren linnoituksessa Dakarin edustalla. Hän osasi hyvin arabiaa ja paikallista mandinkan kieltä. Kielitaito oli hänelle suureksi eduksi, kun Englanti vuonna 1790 asetti hänet johtamaan Gambiajokea pitkin purjehtivaa tutkimusretkikuntaa. Päämääränä oli tarunomainen Timbuktun kaupunki.

Retkikunta pääsi purjehtimalla Barro Kundan vesiputouksille asti, mistä se jatkoi jalan. Sitten kaikki alkoikin mennä pieleen. Medinan kaupungissa Houghton menetti aseensa ja suurimman osan tieteellisistä välineistään tulipalossa, ja myöhemmin matkan varrella hänen kimppuunsa hyökkäsi rosvoja. Ja vaikka hän tiesi, että reitin varrella tultaisiin alueelle, jossa riehui kahden kuninkaan välinen sota, hän jatkoi kohti Saharaa. Siinä vaiheessa hän antoi lähetille kuljetettavaksi viimeisen viestinsä. Sitten retkikunta katosi jäljettömiin.

Vasta pari vuotta myöhemmin pystyttiin kokoamaan dramaattisten tapahtumien palaset yhteen. Kuljettuaan kaksi päivämatkaa autiomaassa Houghton oli alkanut epäillä, että hänen avustajansa aikoivat tappaa hänet. Siksi hän oli lähtenyt takaisinpäin, yksin, ilman ruokaa ja vettä. Hän oli päässyt Tarra-nimiseen keitaaseen asti, mutta sikäläiset beduiinit kieltäytyivät auttamasta häntä. Houghton menehtyi hitaasti nälkään ja janoon.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...