Merenkulkutaidot eivät riittäneet

Kuuluisa seikkailija Richard Halliburton yritti vuonna 1939 purjehtia kiinalaisella džonkilla Hongkongista San Fransiscoon, jonne oli tarkoitus saapua maailmannäyttelyn aikaan. Matka ei sujunut suunnitelmien mukaan.

perjantai 5. huhtikuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Richard Halliburton oli seikkailija ja huimapää. Hän oli hankkinut mainetta uimalla ensimmäisenä koko Panaman kanavan läpi. Hän kirjoitti matkoistaan artikkeleja, ja 1930-luvun lamakautena, kun ihmisillä oli tarve päästä pakenemaan arjen ankaruutta, tämänkaltaisille kertomuksille oli kysyntää.

Vuonna 1939 Halliburton päätti purjehtia kiinalaisella džonkilla Hongkongista San Fransiscoon, jonne hänen piti saapua kesken maailmannäyttelyn. Hän halusi todistaa, että kiinalaiset olivat saattaneet ylittää Tyynenmeren kauan ennen kuin Kolumbus saapui Amerikkaan.

Alus rakennettiin erityisesti Halliburtonin matkaa varten. 75 jalan pituinen The Sea Dragon -alus oli tavallista džonkkia suurempi, ja sen pohjalla oli voimakas dieselmoottori. Halliburton ei juuri osannut navigoida, joten hän pestasi kapteeni Welchin kippariksi. Lisäksi hän pestasi konemestarin sekä muutamia nuorukaisia, jotka harrastivat purjehdusta. Jo ensimmäisellä koepurjehduksella džonkissa havaittiin vakavia rakennevirheitä, ja Halliburton huomasi myös, että se oli huonoa käsityötä.

Nuorista purjehtijoista kaksi ei halunnut ottaa riskiä. He jäivät pois, mutta Halliburton kieltäytyi hylkäämästä projektiaan, ja 3. maaliskuuta hän lähti suurelle matkalleen. Kuukauden lopulla alus joutui taifuunin kouriin, ja silloin alkoivat ongelmat. Džonkki nähtiin viimeksi 1 900 kilometriä länteen Midwayn saaresta matkustajahöyry SS President Coolidgen kannelta. Matkustajalaivalla itsellään oli vaikeuksia kamppaillessaan tornin korkuisten aaltojen armoilla, mutta Halliburton ilmoitti radioitse, että hänen aluksellaan kaikki oli hyvin.

The Sea Dragon katosi merelle. Ei tiedetä, mitä tapahtui, mutta mahdollisesti Welch oli huono kapteeni.

"Ihan kuin olisi purjehtinut kapteeni Blighin alaisuudessa", kirjoitti yksi ajoissa pois jääneistä nuorista miehistä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...