Mikä on šerpa?

Tunnetuin šerpa on epäilemättä Tenzing Norgay – mies, joka yhdessä Edmund Hillaryn kanssa nousi ensimmäisenä Mount Everestin huipulle.

perjantai 3. toukokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Yhdysvaltalainen Time Magazine on hyväksynyt Namgyal Wangdin 1900-luvun merkittävimpien ihmisten luetteloon. Elvis Presley ei luetteloon päässyt.

Namgyal Wangdi tunnetaan yleisemmin nimellä Tenzing Norgay. Hän oli mies, joka opasti Edmund Hillaryn Everestin huipulle. Hän oli itse erinomainen vuorikiipeilijä, mutta jälkimaailma muistaa hänet nimenomaan šerpana. Sanasta šerpa on ajan myötä tullut lähinnä synonyymi niille auttajille, jotka raahaavat varusteet ja huolehtivat siitä, että länsimaalaiset pääsevät ylös vuorelle ja mielellään vielä sieltä alaskin. Mutta mikä šerpa oikeastaan on?

Šerpa on kansan nimitys

Alun perin šerpat olivat paimentolaiskansa, joka eli suolaa kauppaamalla, mutta vuoden 1840 vaiheilla osa heistä muutti Tiibetistä asumaan Mount Everestin lähiseuduille. Mahdollisesti alueella on ollut šerpoja jo 600 vuoden ajan.

Šerpat ovat tottuneet elämään korkealla ohuessa, vähähappisessa ilmassa. Siksi he soveltuvat hyvin vuorikiipeilijöiden oppaiksi. Fysiikkansa vuoksi he ovat kuitenkin paljon enemmän kuin avustajia ja he pystyvät tekemään asioita, joista länsimaiset kiipeilijät voivat vain haaveilla. Kaksi šerpaa kilpaili kerran keskenään siitä, kumpi pystyi nopeammin nousemaan perusleiristä Everestin huipulle. Toukokuun 21. päivänä 2004 Pemba Dorjie vei voiton selviytymällä matkasta 8 tunnissa ja 10 minuutissa.

"Phoki katiki minti kangsi?" on hyvä tapa aloittaa keskustelu šerpojen kielellä. "Mikä tämän vuoren nimi on?" Šerpa tietää sen paremmin kuin kukaan muu.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...