Myöhästynyt lähtö koitui turmioksi

Kapteeni Georgi Brusilov lähti venäläisellä Svjataja Anna -prikillä Aleksandrovskista 28. elokuuta 1912. Päämääränä oli Koillisväylä, mutta retkikunta lähti liikkeelle liian myöhään ja juuttui ahtojäihin. Vain kaksi miestä pelastui.

perjantai 5. huhtikuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

"Tänään saimme viimeiset askit tupakkaa, ja tulitikut on käytetty jo aikoja sitten", kertoo lokikirja. Tämä oli kirjoitettu muistiin johonkin aikaan vuonna 1913 venäläisellä Svjataja Anna -aluksella, joka oli auttamattomasti juuttunut napajäähän.

Alus oli lähtenyt matkaan Murmanskin läheltä Aleksandrovskista 28. elokuuta edellisenä vuonna kapteeni Georgi Brusilovin johdolla. Tarkoituksena oli löytää Koillisväylä, toisin sanoen meritie Tyynellemerelle Venäjän mantereen pohjoispuolitse. Retkikunta oli kuitenkin lähtenyt liikkeelle liian myöhään, ja lokakuussa alus juuttui ahtojäihin. Brusilov päätti jäädä talvehtimaan jäihin toivoen, että laiva saadaan irti keväällä 1913. Talven mitaan kuitenkin jää kuljetti laivaa pohjoiseen päin, joten kesällä 1913 se oli yhä joka puolelta jään ympäröimä.

Muonatilanne muuttui hälyttäväksi. Miehistön joukossa puhkesi keripukki, ja kapteeni Brusilov oli vuoteenomana useita kuukausia. Keväällä 1914 miehistön 24 jäsenestä 11 päätti yrittää maihin kävelemällä jään yli. Vain kaksi pääsi elävänä Frans Joosefin maahan, missä heidät pelastettiin.

Lokikirja löytyi vuonna 2010, mutta itse Svjataja Annaa ei ole löydetty. Oletetaan, että jää on rikkonut laivan ja se on uponnut vieden mukanaan pohjaan ne miehistön jäsenet, jotka tuolloin mahdollisesti vielä olivat elävien kirjoissa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...