Thor Heyerdahlin Kon-Tiki-purjehdus

Norjalainen Thor Heyerdahl teki Kon-Tiki-tutkimusmatkan vuonna 1947 osoittaakseen oikeaksi teoriansa siitä, että kansat olivat aikoinaan siirtyneet Tyynenmeren Polynesian alueelle meren yli Etelä-Amerikasta.

tiistai 6. elokuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Thor Heyerdahl halusi todistaa, että Polynesian väestö oli alun perin voinut tulla Etelä-Amerikasta.

Biologiaa, eläintiedettä, kasvitiedettä ja maantiedettä opiskellut ja tutkinut Thor Heyerdahl kiinnostui myös kansatieteestä, etenkin Polynesian kansoista. Hän oli aiemmin matkustellut alueella, ja hän oli havainnut hämmästyttävän yhtäläisyyden Pääsiäissaaren kuuluisien patsaiden ja Titicacajärveltä Boliviasta tehtyjen löytöjen välillä.

Heyerdahl ja viisi muuta skandinaavia lähtivät matkaan Perun rannikolta suurella balsapuisella lautalla vuonna 1947. He purjehtivat 101 vuorokaudessa 6 900 kilometriä pitkän matkan meren yli, kunnes he saapuivat autiolle saarelle Raroian atollin edustalle. Heyerdahl istutti sinne saavutuksensa vertauskuvaksi kookospalmun, joka oli ollut mukana Etelä-Amerikasta asti.

Kon-Tiki-purjehdus oli 1900-luvun kuuluisimpia ja kiistellyimpiä tutkimusmatkoja, ja Heyerdahlin kirjasta tuli kansainvälinen suurmenestys. Hän ei kuitenkaan onnistunut väitteillään täysin vakuuttamaan muita tutkijoita. Tiedeyhteisössä pidettiin kiinni siitä, että Polynesia oli asutettu lännestä päin, siis Aasiasta, noin 5 500 vuotta sitten. Käsityksen tueksi viitattiin arkeologiaan, fonetiikkaan ja tiettyihin geneettisiin tutkimuksiin.

Vasta vuonna 2011 saatiin tieteellisiä todisteita siitä, etteivät Thor Heyerdahlin esittämät teoriat sittenkään olleet tuulesta temmattuja. Professori Erik Thorsby Oslon yliopistosta tutki väestön perimää Pääsiäissaarella, joka oli keskeinen paikka Heyerdahlinkin teoriassa. Thorsby havaitsi, että monilta saarelaisilta löytyi geeni, jota esiintyy lähinnä Etelä-Amerikan alkuasukkailla. Thorsbyn mukaan löytö osoitti, että eteläamerikkalaiset purjehtivat Pääsiäissaarelle ja saivat siellä jälkeläisiä jo kauan ennen eurooppalaisten saapumista saarelle.

Monta vuotta Thor Heyerdahlin uhkarohkean purjehduksen jälkeen tiedeyhteisö siis lopulta myönsi, että hän oli ainakin osittain oikeassa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...