Tie Tyynellemerelle

Thomas Jeffersonille oli tärkeää luoda ystävälliset suhteet intiaaneihin, kun hän vuonna 1804 lähetti tutkimusretkikunnan kohti länttä etsimään matkustusreittiä Tyynellemerelle. Aluksi kaikki sujuikin hyvin...

perjantai 19. heinäkuuta 2013 teksti Hans Henrik Fafner

Yhdysvaltain presidentti Thomas Jefferson lähetti vuonna 1804 tutkimusretkikunnan länteen. Vuotta aiemmin Yhdysvallat oli ostanut Ranskalta valtavan Louisianan territorion. Kapteeni Meriwether Lewisin ja aliluutnantti William Clarkin johtaman sotilaista koostuvan vapaaehtoisjoukon oli nyt määrä löytää reitti Tyynellemerelle.

Presidentti oli tähdentänyt retkikunnalle, että oli hyvin tärkeää luoda ystävällismieliset suhteet sikäläisiin intiaaneihin. Ensin kaikki meni hyvin. Oto- ja missouri-intiaanit ottivat retkeläiset ystävällisesti vastaan, ja myös ensimmäinen kohtaaminen siouxintiaanien kanssa sujui ongelmitta. Sitten kuitenkin toinen siouxheimo, tenton, torjui halveksien sotilaiden tuomat lahjat ja vaati lisää. Kriisistä selvittiin vain nipin napin.

Matka jatkui, ja tutkimusretkeläiset saapuivat täysin tuntemattomalle alueelle. Lewis oli hymähdellyt intiaanien varoituksille harmaakarhuista. Hän ei uskonut niiden voivan aiheuttaa mitään vaaraa modernein ampuma-asein varustautuneille miehille, mutta hän oli väärässä. Karhut olivat vaarallisia ja aggressiivisia, ja ikään kuin se ei jo olisi riittänyt, retkikunnan kimppuun hyökkäsivät vielä valtavat hyttysparvet. Eräs intiaanipäällikkö myi heille vanhoja, loppuun palvelleita hevosia ylihintaan, kun he tarvitsivat eläimiä kuljetusavuksi Kalliovuorten ylitykseen. Retkikunta pääsi kuitenkin lopulta Tyynellemerelle.

Kotimatka kulki jokseenkin samaa reittiä, ja siihen sisältyi jatkuvia yhteentörmäyksiä eri intiaaniheimojen kanssa. Kun Lewis ja Clark vuonna 1806 – kaksi vuotta ja neljä kuukautta lähtönsä jälkeen – pääsivät St. Louisiin, kaikki hämmästyivät nähdessään heidät elossa. He olivat löytäneet reitin Tyynellemerelle, mutta suhteet intiaaneihin eivät olleet parantuneet.

Oli lähes ihme, että vain yksi retkikunnan jäsenistä menehtyi matkalla, ja hänkin kuoli kaikesta päätellen umpisuolentulehdukseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...