Tutkijoiden keittiö nousi ilmaan

Tutkijaryhmä joutui myrskyn silmään Huippuvuorilla ja tuuli oli viedä koko keittiöteltan mennessään.

torstai 27. kesäkuuta 2013

Sää on napa-alueisiin erikoistuneen paleontologin pahin vihollinen. Kesälläkin lämpötila nousee hädin tuskin plussalle, ja leiri on pystytettävä jääkarhujen välttämiseksi korkealle vuoristoon, missä tuulee kovaa.

Työtä tehdään öin ja päivin

Kaivamme esiin suurten meriliskojen fossiileja linja-auton kokoisista kuopista käsipelillä, ja joinakin vuosina siirrämme 80 tonnia sedimenttiä. Ryhmän jäsenet ovat usein niin väsyneitä, että ottavat torkkuja kuopissa. Hyvinä kesinä pääsemme 1,5–2 metrin syvyyteen ennen osumistamme ikiroutaan, mutta huonompina kesinä puolikin metriä tekee tiukkaa. Keskiyön auringon paisteessa yöllä ja päivällä ei ole valon puolesta eroa, joten kaivamme silloin kun siltä tuntuu. Usein työskentelemme yöaikaan, koska silloin tuulee vähemmän.

Keittiöteltta lentoon lähdössä

Eräänä kesänä Huippuvuorten pääsaarella kaivoimme paikassa, joka oli tunnin ylämäkivaelluksen päässä leiristämme. Pystyimme näkemään leirin kohdasta, josta olimme löytäneet pliosauruksen luurangon, ja eräänä yönä huomasimme voimakkaan myrskyn kehkeytyvän alapuolellamme ja liikkuvan leirin suuntaan. Äkkiä iso, jurttamainen keittiötelttamme kohosi ilmaan kaikkine sisältöineen. Telttakeppejä lenteli joka suuntaan, ja leiri oli varoitushuutojen kantaman ulkopuolella. Osa meistä lähti juoksemaan alas pelastamaan sitä.

Ilman telttaa Arktiksella ei ole mitään suojaa luonnonvoimia vastaan, ja ruokatäydennys oli kahdeksan tunnin vaelluksen päässä. Pelastushelikopterikaan ei olisi tuonut telttaa tai ruokaa; se olisi vain hakenut meidät pois.

Kaksi leirissä ollutta ryhmän jäsentä oli onneksi havainnut tilanteen. Kun pääsimme paikalle, he roikkuivat teltan naruissa ja onnistuivat estämään sen karkaamisen. Nyt junttaamme teltat maahan puolen metrin kepeillä, eikä tilanne ole sen koommin toistunut.

Jørn Hurum

National Geographicin nousevaksi kyvyksi nimeämä tutkija.

Erikoisala

Arktinen paleontologia

Paikka

Norja

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...