Uskalikko Barrington Irving

Barrington Irving on yksi niistä uskalikoista, jotka on valittu rohkeista miehistä ja naisista ja rajojen rikkomisesta kertovaan artikkelisarjaan.

torstai 11. huhtikuuta 2013 teksti Pat Walters

Kun 23-vuotias Barrington Irving laskeutui Miamiin 27. kesäkuuta 2007, hänestä tuli nuorin (ja samalla ensimmäinen mustaihoinen) maapallon ympäri yksin lentänyt henkilö. Amerikkalaisen jalkapallon lukioikäluokkien tähtipelaaja oli opiskellut ilmailualaa vain vuoden verran, kun hän alkoi etsiä rahoittajia yksimoottoriselle lentokoneelle, jolla voisi taittaa tuon 44 000 kilometrin matkan. Irving kertoo lähteneensä yksinlennolle innoittaakseen nuoria ihmisiä testaamaan kykyjensä rajoja ja kasvamaan ihmisinä. Nyt hän on sekä lentäjä että opettaja, ja hän hyödyntää kokemuksiaan rohkaisemalla floridalaislapsia tutkimaan taivaiden saloja.

Miksi lennät? Minua vetää lentämään se, että niin pääsee taivaan ja maan välille. Elämä ikään kuin roikkuu ilmassa. Se vaatii myös erittäin paljon tarkkuutta. Mikään muu ei anna minulle yhtä suurta adrenaliiniryöppyä ja tuo samalla yhtä suurta rauhaa.

Kuvailepa jotakin tapausta, jonka aikana koit noita sekalaisia tunteita. Tämä tarina nostaa aina ihon kananlihalle. Lähdin Pohjois-Japanista kohti pientä alaskalaista saarta nimeltä Shemya (maailmanympärilennon Tyynenmeren-osuudella). Se oli aika röykkyinen lento, ja 30–55 sekuntimetrin tuulet puhaltelivat sekalaisista suunnista. Kolmen viimeisen tunnin ajaksi kehkeytyi ankara lumimyrsky. Muistan ylempänä kulkevien reittikoneiden lentäjien kyselleen minulta radiolla, mitä ihmettä kuvittelin puuhaavani. He kehottivat minua kääntymään takaisin. Minä istuin yksimoottorisessa koneessani ja vastasin heille: "Polttoaine ei riitä takaisin palaamiseen." Sitten he kysyivät vanhempieni nimiä ja puhelinnumeroita, sillä he eivät uskoneet minun mitenkään selviävän. Kun laskeuduin Shemyalle, koneeni tankissa oli polttoainetta enää 12 minuutiksi. Silloin tajusin, että lentäminen oli minun kutsumukseni.

Johdat koulua, jossa lapsille opetetaan luonnontieteitä ja tekniikkaa. Pistimme opiskelijat rakentamaan lentokoneen alusta asti, ja minä lupasin lentää sillä. Rakentamisen aikana he sanoivat, että "Ohoh, nyt meni pieleen" ja "Tähän tarvitsen kyllä apua!" Ilmaan noustuani tajusin, että lennän todellakin lasten tekemällä lentokoneella. Mieleeni juolahti, että kuinkahan käy, jos moottori pettää?

Mutta se lensi sittenkin? Kyllä vain, ja hienosti lensikin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...