Äänivallin särkijä Felix Baumgartner

Felix Baumgartner rikkoi ensimmäisenä äänivallin - yksinkertaisesti putoamalla. Lokakuussa 2012 ilmapallo kantoi hänet stratosfääriin, josta hän hyppäsi tehden laskuvarjohypyn korkeusennätyksen 36,3 kilometriä. Nopeimmillaan hän putosi 1 356 km/h.

torstai 27. kesäkuuta 2013 teksti Marc Silver

Jotkut väittävät tekoasi silkaksi tempuksi.

Ketkä sellaista puhuvat?

Red Bull sponsoroi hyppyäsi, ja 36,3 kilometrin hyppy on kuin stunt-temppu.

En pidä koko sanasta "stuntti". Mitä se tarkoittaa? Yritystä tehdä jotain erityisen riskialtista, joka vaatii tarkkaa suunnittelua. Turvallisuus on etusijalla

Jos se ei ollut pelkkä temppu, mitä siitä jäi käteen?

Todistimme, että suurissa korkeuksissa voi selvitä hengissä. Testasimme samalla seuraavan sukupolven painepukua. Nasa on kiinnostunut tiedoista, jotka kertovat, mitä ihmiselle tapahtuu äänivallin rikkoutuessa.

Hermostuttiko sinua?

Ei minua ainakaan pelottanut. Olin harjoitellut. Hyppy voi vaikuttaa varsin vaaralliselta, mutta emme suinkaan vain loikanneet kohti sankaruutta. Rakensimme valtavan hankkeen, meillä oli painekammio, johon laitoimme koko pallohytin ja testasimme asioita siellä. On myös luotettava työryhmään ja omiin taitoihinsa.

Miltä tuntui olla avaruudessa?

Siellä ymmärtää, kuinka pieniä me olemme. Oli henkeäsalpaavaa seistä siellä. Olla maailman ainoa ihminen, jolla on etuoikeus olla siellä. Samalla tiedostaa, että happea on jäljellä enää kymmeneksi minuutiksi, astuu ulos ja huomaa lentävänsä äänennopeudella.

Tuntuiko hyppy fyysisesti epämiellyttävältä?

Tulta lähestyessä tuntee ja näkee, että homma käy vaarallisemmaksi. Avaruudessa taas ei satu ainakaan niin kauan, kun pysyy painepuvun suojissa.

Mitä mielessäsi liikkui hypyn aikana?

Alussa se tuntuu siltä kuin leijuisi. Sitten vauhti kiihtyy. Vauhdin kovuutta ei tajua siellä, koska näköpiirissä ei ole mitään kiintopisteitä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...