Oudot olympialaislajit

Ensimmäiset olympialaiset pidettiin Olympiassa Kreikassa 776 eaa. Lajit ovat vaihdelleet paljon vuosien varrella. Tähän on koottu muutamia erikoisia olympialajeja.

perjantai 6. heinäkuuta 2012

Olympialaiset pidettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 776 eaa., ja lajivalikoima on sittemmin vaihdellut melkoisesti. Esimerkiksi seuraavissa lajeissa on kisattu:

Haarniskajuoksu

14 ensimmäisissä antiikin olympialaisissa kisattiin vain yhdessä lajissa: stadionjuoksussa. Sittemmin juoksuun kehitettiin muunnelmia, esimerkiksi kaksi kierrosta täydessä sotavarustuksessa.

Hevostemput

Vuoden 496 eaa. kisoissa kilpailtiin kalpessa eli ratsastuksessa, jossa ratsastaja juoksi loppusuoran tammansa rinnalla. Myös vikellys eli voimistelu liikkuvan hevosen selässä on kuulunut olympialaisten ohjelmaan.

Huutoa ja torvisoittoa

Kaikki antiikin olympialajit eivät olleet fyysisiä. Antiikin olympialaisissa kilpailtiin joskus myös trumpetinsoitossa ja kuuluttamisessa. Voittaja oli se, joka pystyi kuuluttamaan asian tiedoksi kovimmin ja selkeimmin.

Glima

900-luvulta asti harrastettu islantilainen painimuoto oli näytöslajina vuosina 1908 ja 1912.

Golf ja rugby

Vuoden 2016 kisoissa Rio de Janeirossa on kaksi uusvanhaa lajia: golf oli mukana 1904 ja rugby 1924. Lontoon olympialaisissa ei ole yhtään uutta lajia.

Yleiskreikkalaiset kisat

Tiesitkö että olympian kisat eivät olleet antiikin Kreikan ainoa merkittävä urheilutapahtuma?

Niin kutsuttuja panhelleenisiä eli yleiskreikkalaisia kisoja järjestettiin kaikkiaan neljiä erilaisia – Olympian, Pythian, Nemean ja Isthmian kisat – aina neljän vuoden syklissä.

Kisoissa kilpailtiin monissa eri urheilulajeissa, kuten juoksussa, painissa ja jousiammunnassa, mutta niihin kuului myös musiikkia, laulua ja rituaaleja. Kaikki muinaisen Kreikan kaupunkivaltiot lähettivät edustajia panhelleenisiin kisoihin, ja kisojen ajaksi julistettiin aina aselepo.

Pythian kisat järjestettiin Delfoissa väkevän Python-käärmeen kukistaneen Apollonin kunniaksi. Osa kisojen urheilutapahtumista järjestettiin stadionilla, mutta kuuluisat valjakkoajot Delfoin alapuolella aukeavassa laaksossa.

Panhelleenisten kisojen voittajat saivat osakseen suurta kunniaa ja arvostusta, ja heille pystytettiin patsaita ja kirjoitettiin ylistysrunoja. Voitosta saatu varsinainen palkinto oli kuitenkin nykyajan mittapuulla vaatimaton: Pythian kisoissa voittajille ojennettiin palkkioksi laakeriseppele.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...