Talvikisat kiistellyllä seudulla

Talviolympialaiset järjestetään Venäjällä helmikuussa 2014, mutta urheilun ihanteiden takana häilyy huoli syrjinnästä, ympäristötuhoista ja väärinkäytöksistä.

tiistai 7. tammikuuta 2014 teksti Brett Forrest

Vladimir Putinin saavutukset Venäjän johtajana kulminoituvat Sotšin talviolympialaisiin helmikuussa 2014. Historian kalleimpien olympialaisten taustalla kytee kuitenkin levottomuus.

Sortoa ja sekasortoa

Mustanmeren rannikolla järjestettäviä Sotšin talviolympialaisia varjostavat seksuaalivähemmistöjä syrjivä lainsäädäntö, Georgiaa vastaan käyty sota ja tšerkessien väitetty kansanmurha. Monella lähialueella käydään lisäksi islamistista kapinaa, ja vain kolmen kilometrin päässä olympialaduista alkavassa Abhasiassa toimiva terroristijärjestö Kaukasuksen emiraatti kehotti kannattajiaan heinäkuussa 2013 estämään olympialaisten järjestämisen.

Korruptiosyytöksiä esitetään laajalti, lämpö uhkaa kilpailuihin tarvittavia lumisateita ja aktivistit ovat kehottaneet boikotoimaan koko kisoja.

Kasakkapartiot ovat palanneet kaduille

Presidentti Putin on reagoinut tilanteeseen kieltämällä mielenosoitukset ja joukkokokoukset Sotšissa olympialaisten aikana ja palauttamalla kaduille pelätyt kasakkamiliisit, joiden toimintaa lait eivät perinteisesti ole juuri kahlinneet.

Onnistuuko Putinin tehdä kisoista maailmanmahdiksi palaavan Venäjän voimannäyte vai jäävätkö urheilijoiden suoritukset niin Venäjällä kuin sen ulkopuolellakin kuohuvien protestien varjoon?

Lue lisää

Tutustu Sotšin olympialaisten kulissien takaisiin tapahtumiin ja lue koko kiistanalaisista olympialaisista kertova artikkeli.

Kun napsautat Lataa-painiketta, sinua pyydetään kirjautumaan sivustoon. Jos ei sinulla vielä ole käyttäjätunnusta natgeo.fi-sivustoon, voit luoda sellaisen – se vie vain minuutin eikä se maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...