Kumarit: Nepalin elävät jumalattaret

Keskiajalla lähes jokaisessa Kathmandun laakson kylässä oli oma kumarinsa, mutta nykyisin koko Nepalissa on vain kymmenen kumaria. Heidät valitaan edelleen tiettyihin bahaleihin eli pihataloyhteisöihin kuuluvien sukujen edustajista.

tiistai 23. kesäkuuta 2015

Nepalissa kumareiksi kutsutaan eläviksi jumalattariksi valittuja pikkutyttöjä, joille jumalattaren asema merkitsee sekä suurta kunniaa että työläitä velvollisuuksia.

Jumalaksi kuusivuotiaana

Kuusivuotias Unika on buddhalaiseen newarikansaan kuuluva nepalilaistyttö. Yksi newarien kulttuurin vanhoista kulmakivistä on pikkutyttöjen palvonta elävinä jumalattarina eli kumareina. Hän on juuri läpäissyt voitokkaasti erityisen valintarituaalin ja noussut jumalattaren asemaan.

Tästedes Unika pukeutuu aina punaiseen – luovan energian väriin – ja juhlapäivinä hän saa punaväriä myös otsaansa. Hänen perheensä on myös varattava kodista yksi huone palvontaa sekä valtaistuinta varten, jotta kuningatar voi ottaa alamaisiaan vastaan. Perheen on myös suoritettava joka aamu erityinen rituaali kumarin edessä.

Kumari ei saa koskettaa maata

Jumalatar ei myöskään saa poistua talosta muutoin kuin osallistuakseen juhlatilaisuuksiin, ja silloinkin hänet pitää kantaa joko käsivarsilla tai kantotuolissa, jotta hänen jalkansa eivät pääse koskettamaan maata. Hän saa syödä vain määrättyjä ruokia, ja koko talo on pidettävä rituaalisesti puhtaana.

Kuukautiset tietävät paluuta tavalliseksi tytöksi

Ennen muuta kumarista ei saa vuotaa verta. Uskomuksen mukaan jumalattaren henki, joka astuu tytön kehoon kun tämä valitaan kumariksi, jättää tytön, jos tämä vuotaa pisarankin verta. Pelkkä vahinkonaarmu voi päättää jumalattaren valtakauden. Kuukautisten alkaminen tietää välitöntä asemasta luopumista.

Kumarin asema tuo sekä kunniaa että velvollisuuksia

Unika toivoi itse pääsevänsä kumariksi, mutta hänen isänsä Ramesh sanoo, että monien etujen ja siunausten ohella kumarius on myös työläs velvollisuus koko perheelle. Jumalattaren asut ovat kalliita, ja Rameshia huolestuttaa myös tyttärensä tulevaisuus jumalatarkauden jälkeen. Hänen odotetaan palaavan tavalliseksi tytöksi, mutta vuosien hemmottelun ja eristyksissä olon jälkeen siirtyminen jumalattaresta tavalliseksi kuolevaiseksi voi ottaa koville.

Käärmeitä alapäässä?

Myös vanhat huhut heikentävät entisten kumarien avioitumismahdollisuuksia. ”Miehet pelkäävät taikauskoisesti ex-kumarien kanssa avioitumista”, Ramesh sanoo. ”He uskovat, että entistä kumaria liehittelevää odottavat karmeat onnettomuudet.” Jumalattaren henki voi heidän uskomuksensa mukaan olla entisessä kumarissa vahva vielä luopumiseen liittyvien purkurituaalien jälkeenkin. Jotkut uskovat, että entisten kumarien vaginoista ilmestyy käärmeitä, jotka syövät yhdyntään langenneet sulhot suihinsa.

Unika ei siitä piittaa. Hän ottaa palvojia vastaan valtaistuimellaan, siunaa heitä ja näyttää nauttivan roolistaan yliluonnollisia voimia omaavana jumalattarena. Hän ei kanna huolta tulevaisuudesta.

Lue lisää kumareista

Jos haluat tutustua kumareihin paremmin, lue National Geographic Suomen numeron 6/2015 artikkeli Jumalatar lapsen vaatteissa kokonaisuudessaan tästä.

Huom! Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinut ohjataan kirjautumissivulle, kun napsautat Lataa-painiketta. Jos et vielä ole rekisteröitynyt natgeo.fi-sivuston käyttäjäksi, voit samalla luoda käyttäjätunnuksen. Se on ilmaista ja vie vain minuutin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...