Kuvareportaasi: Paluu Raamatun varhaisaikaan

Japanilainen valokuvaaja Kazuyoshi Nomachi kertoo, miten hän kiipesi kallion huipulle Abuna Yemata -kirkkoon. Katso myös gallerian upeat kuvat Nomachin Etiopian-matkasta.

torstai 21. maaliskuuta 2013 teksti Kazuyoshi Nomachi

Abuna Yemata -kirkko nököttää yli 2000 metriä merenpinnan yläpuolella kuin maisemaa valvova kotkanpesä. Kirkko on veistetty pohjoisetiopialaisen Gar’altan alueen kalliohuipun ylimpään kohtaan, joten se ei ole helppo vierailukohde.

Minä aloin kavuta kirkolle eräänä aamuna jo ennen auringonnousua. Matkalla minut ohitti paikallinen pappi, joka oli lähtenyt kylästä minun jälkeeni. Hän pyyhälsi ohitseni jyrkässä kallionrinteessä kevyesti ja vakaasti kuin vuorivuohi. Minä puolestani kiipesin hitaasti ja varovasti, joten papin selkä katosi nopeasti näkyvistä. Kun pääsin vihdoin ja viimein kalliokirkon luo, edessäni avautui uskomattoman kaunis näkymä. Kirkossa ei ollut sähköjä, joten tätä ikivanhaa kristinuskon pyhää paikkaa valaisi vain yksi ainoa vahakynttilä. Luolan seiniä peittivät 1400-luvulla maalatut pyhimysten muotokuvat, ja papit ja paljasjalkaiset maalaiset olivat jo hiljentyneet rukouksiinsa himmeästi valaistussa ja suitsukkeiden täyttämässä tilassa. Samankaltaisia jumalanpalveluksia on järjestetty täällä jo vuosisatojen ajan. Se oli kuin aikamatka kauas menneisyyteen.

Kristinusko tuli Etiopiaan 300-luvulla, ja maalla oli jo tuolloin läheiset suhteet Palestiinaan ja sikäläisiin juutalaisiin. Etiopiaa ympäröi laaja aavikko, jossa elävistä ihmisistä suurin osa on islaminuskoisia, mutta maa on silti säilynyt valtaosin kristinuskoisena ja pitänyt kiinni omintakeisista uskonnollisista menoistaan.

Minä kävin Etiopiassa ja Abuna Yematassa ensimmäistä kertaa vuonna 1980. Kun palasin maahan 32 vuotta myöhemmin, sen pääkaupunki Addis Abeba oli muuttunut vahvan talouskasvun seurauksena tunnistamattomaksi. Kivipylvään nokassa sijaitseva muinainen kalliokirkko ja siellä rukoilevat ihmiset olivat kuitenkin aivan samanlaisia kuin jo Raamatun kirjoittamisen aikoihin. Erittäin raskas kapuaminen oli siis edelleen jokaisen hikipisaran arvoinen.

Kuvaaja

Kazuyoshi Nomachi syntyi Japanissa vuonna 1956. Hän on nähnyt ja valokuvannut Etiopiaa monelta eri kantilta.

Tutustu Kazuyoshi Nomachin nettisivuihin

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...