Maolaiset kapinalliset uhkaavat Intiaa

Maolaiset kapinalliset, naksaliitit, ryöstävät Intian Chhattisgarhin ja Jharkhandin osavaltioiden kaivannaisia ja käyttävät hyväkseen myös alueen äärimmäistä köyhyyttä. Kapinallisia on kutsuttu Intian suurimmaksi turvallisuusuhaksi.

tiistai 14. huhtikuuta 2015 teksti Anthony Lloyd

Naksaliittijoukot hallitsevat viidakoita

Chhattisgarhin ja Jharkhandin viidakoissa sijaitsee 90 prosenttia Intian hiilivaroista ja yli puolet sen kaikista kaivannaisista. Maolaiset ryhmittymät ovat luoneet sinne oman hallintonsa, johon kuuluu rinnakkaisauktoriteetteja, kommunismia, kansantuomioistuimia ja asemiehiä.

Maolaiset värväävät köyhiä adivaseja

Ensimmäiset maolaiset tulivat Abujmarhin viidakkoon Chhattisgarhiin vuonna 1989, kun he pakenivat kotiseutunsa viranomaisia. Paikalliset adivasit, jotka elävät äärimmäisessä köyhyydessä ja osin viranomaisten ulottumattomissa, näkivät militantissa kommunismissa uusia mahdollisuuksia ja ottivat kapinalliset vastaan, ja moni adivasi on sittemmin liittynyt itsekin naksaliitteihin.

Paikallinen väestö tunsi joutuneensa hallituksen ja kaivosteollisuuden pettämäksi, sillä heitä oli alettu häätää vanhoilta mailtaan. He toivoivat saavansa kapinallisilta apua kotiseutunsa suurten kaivannaisvarojen oikeudenmukaisempaan jakamiseen.

Naksaliitit vedättävät sekä paikallisia että kaivosteollisuutta

Kapinaan tarvitaan kuitenkin rahaa, ja naksaliitit ovat havainneet maanalaiset antimet erittäin tuottoisaksi liiketoiminnaksi. He käyttävät kiristystä ja väkivaltaa ja pakottavat kaivosyhtiöt pulittamaan suojelurahoja ja veroja voitoista. ”Monissa Intian osissa maolaisuus ei ole ideologia- vaan verovetoista", on Intian maaseutuministeri Jairam Ramesh aikanaan lausunut.

Adivasit ovat kapinaliikkeen myötä entistäkin hankalammassa asemassa. He ovat edelleen äärimmäisen köyhiä, ja nyt he jakavat kotiseutunsa järjestäytyneen kapinaliikkeen kanssa, eivätkä kapinalliset epäröi raivata omien toimiensa kannalta hankalia asukkaita pois – keinoja kaihtamatta.

Lue lisää

Lähde National Geographicin mukaan Intian vaarallisiin viidakoihin ja tapaa joitakin seudun asukkaista, jotka ovat joutuneet todistamaan naksaliittien armottomuutta omin silmin. Lue koko National Geographic Suomen nro 5/2015 artikkeli Intian kapina jatkuu hiilen voimalla tästä.

Lue lisää Rooman Trajanuksen pylväästä National Geographicin numerosta 4/2015 napsauttamalla tästä:

Huom! Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinut ohjataan kirjautumissivulle, kun napsautat Lataa-painiketta. Jos et vielä ole rekisteröitynyt natgeo.fi-sivuston käyttäjäksi, voit samalla luoda käyttäjätunnuksen. Se on ilmaista ja vie vain minuutin.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...