Mitä Mekan Kaaba kätkee sisäänsä?

Monet pyhiinvaeltajat suuntaavat Mekassa sijaitsevaan Kaabaan. Mitä kuution mallisen Kaaban sisällä oikein on?

Kaaba symboloi Jumalan ykseyttä

Pyhiinvaellusmatkan tekeminen Mekkaan ainakin kerran elämässä on yksi islamin uskon viidestä peruspilarista. Mekka sijaitsee Saudi-Arabiassa Hijazin alueella. Mekassa on Masjid al-Haramin moskeija, ja islamin pyhin paikka Kaaba on sen läheisyydessä. Kaaba symboloi Jumalan ykseyttä.

Mekka on islamin keskus

600-luvun alussa Mekka oli karavaanikaupan solmukohta ja Kaaba koko Arabian keskeinen pyhäkkö. Se oli kuution muotoinen, ilmeisesti puinen temppeli, joka sisälsi sadoittain eri uskonsuuntien jumalkuvia.

Kun Muhammad valloitti Mekan vuonna 630, hän tyhjensi Kaaban kuvista, koska uusi uskonto, islam, tunnusti vain yhden jumalan, josta ei sopinut tehdä kuvia. Kaabasta tuli islamin keskus ja vuotuisen pyhiinvaelluksen (hajj) kohde. Muslimit ovat noista ajoista lähtien rukoilleet Kaabaa kohti kumartaen.

Kaaba: Lähes kuutio

Nykyinen Kaaba on lähes kuution muotoinen, louhitusta luonnonkivestä tehty rakennus. Itänurkkaan on muurattu kuuluisa ”musta kivi”, joka on hioutunut sileäksi pyhiinvaeltajien suudelmista.

Kaabaa peittää musta kangas, johon on kirjailtu Koraanin säkeitä. Kuutiossa on vain yksi ovi, eikä sen sisällä ole kuin lamppuja ja kolme kattoa kannattelevaa puupylvästä.

Katso video pyhiinvaellusmatkasta Mekkaan

Lue lisää toisesta islamin peruspilarista, ramadanista.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...