Viittaritarit vaarassa

Härkätaistelujen määrä on vähentynyt Espanjassa niin rajusti, että koko laji on vaarassa. Eläinoikeusjärjestöjen mukaan taistelut ovat eläinrääkkäystä, mutta hallitus on myöntänyt niille kulttuuriperinnön aseman.

torstai 19. kesäkuuta 2014

Ernest Hemingwayn mukaan härkätaistelu on ainoa taiteenlaji, joka saattaa tekijänsä kuolemanvaaraan, mutta nyt koko laji näyttäisi olevan henkitoreissaan. Corridat eli härkätaistelut ovat vähentyneet Espanjassa 57 prosentilla vuodesta 2007, ja työttömät matadorit matkaavat Latinalaisen Amerikan areenoille. Katalonia on kieltänyt vuosisatoja vanhat verinäytelmät kokonaan.

Espanjaan kuuluvien autonomisten alueiden kansallismieliset karsastavat härkätaistelua liian espanjalaisena, ja eläinoikeusjärjestöt pitävät sitä eläinrääkkäyksenä.

Härkätaistelu on kulttuuriperintöä

Pahimman iskun perinteelle on kuitenkin antanut Espanjan talouskriisi. ”Jos ihmisellä ei ole työtä, hän ei lähde myöskään härkätaisteluun”, sanoo ekonomi Vicente Royuela. Sen jälkeen kun 590 000 espanjalaista allekirjoitti viime vuonna vetoomuksen, maan hallitus myönsi härkätaistelulle kulttuuriperintöaseman uusien alueellisten kieltojen torjumiseksi. Royuela puolestaan uskoo vankasti, että talouden koheneminen nostaa härkätaistelun taas suosioon.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...