Kilpailun paras kuva: "Rauskuparvi"

Vuonna 2009 Meksikoon Kalifornianlahdelle Baja California Surin osavaltion edustalle oli kerääntynyt tuhansittain Mobula munkiana -rauskuja. Ne ovat läheistä sukua tavalliselle paholaisrauskulle, mutta sitä pienempiä.

maanantai 4. lokakuuta 2010 teksti John Roach, National Geographic News

Saksalainen valokuvaaja Florian Schulz sanoo, että ei edes tiedetty, kuinka isoiksi parviksi rauskut voivat kerääntyä, ennen kuin hän ja lentäjä huomasivat tämän parven, kun he olivat etsimässä valaita kuvattavaksi.

Erikoisen kuvauskohteen lisäksi Schulzin kuvan sommittelu on huomiota herättävä. "Onnistuin näyttämään, miten rauskut hyppäävät vedestä", hän sanoo, "ja samanaikaisesti osoittamaan – aivan kuin kyse olisi veden alla otetusta kuvasta – miten rauskut ovat asettuneet toistensa päälle lukemattomiin kerroksiin."

Mobula munkiana -rauskulaji on kansainvälinen luonnonsuojelujärjestön IUCN:n uhanalaisten lajien listalla merkitty vaarantuneeksi. Tämä johtuu siitä, että rauskut joutuvat helposti kalastajien verkkoihin, jotka roikkuvat lähellä veden pintaa kuin verhot ja joita eläinten on vaikeaa erottaa.

Kun rauskut muodostavat näin suuria parvia kuin kuvassa, huomauttaa Schulz, "voi hyvin kuvitella, miten yhteen verkkoon saattaa jäädä kiinni tuhansia eläimiä".

Kuvan havainnollisuus selittää, miksi esimerkiksi meriekologi Giuseppe Notarbartolo di Sciara lähetti kuvan nähtyään Schultzille sähköpostia ja kertoi ilahtuneensa nähtyään näin montta Mobula munkianaa yhdessä kuvassa. Notarbartolo di Sciara osallistui lajin tunnistamiseen omaksi lajikseen vuonna 1987.

Vuoden ympäristökuvakilpailun on järjestänyt kansainvälinen Chartered Institution of Water and Environmental Management -ympäristöjärjestö. Kilpailu on tarkoitettu kohottamaan sellaisten harrastaja- ja ammattilaiskuvaajien arvostusta, jotka "nostavat esiin ympäristöön ja sosiaalisiin epäkohtiin liittyviä teemoja". Kuluneena vuonna kilpailuun lähetettiin yli 4 500 kuvaa 97 maasta.

Alla olevia linkkejä napsauttamalla pääset katsomaan lisää palkittuja kuvia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...