Suomen Lapista löytyy paljon karua kauneutta. Kuukauden voittajakuva, joka on otettu Kilpisjärvellä huhtikuussa 2013, on jylhän yksinkertainen mutta samalla esteettisesti viehättävä. Se myös kertoo luonnon sopeutumisesta Lapin pohjoisiin olosuhteisiin.

Galleria: Kuukauden kuvat 2013

Tähän on koottu National Geographic -lehdessä julkaistuja kuukauden kuvia.

torstai 17. tammikuuta 2013

Vuoden ensimmäinen voittaja on kuva kolmesta lapsesta keskiyön auringossa Løktan saaressa Keski-Norjassa. Vanha asuntovaunu tuo kuvaan 1970-luvun kesien tunnelmaa ja luo hauskan taustan itsevarman oloisina poseeraaville lapsille. Hienosti sommiteltu kuva nostaa väkisinkin suupielet hymyyn.

Toiseksi parhaaksi valitussa kuvassa on myös huumoria. Valokuvaajan oman jalanjäljen ylittänyt koppakuoriainen kipittää menemään marokkolaisella aavikolla. Kuvan ottaja kertoo olevansa yleensä joukon pienimpiä, mutta tämä kuva sai hänet tuntemaan itsensä suoranaiseksi jättiläiseksi. Tyylikkään niukka kuva nostaa hienosti esiin lajien kokoeron.

Kuukauden voittajaksi kurottaa tämä Brasilian Pantanalissa otettu ja hienosti sommiteltu valokuva käärmekaulasta. Turkiskaulusta muistuttavat kaulahöyhenet ja mustien siipien muodostama "juhlapuku" saavat linnun näyttämään siltä kuin se olisi kuvattu ateljeessa.

Kuukauden kakkoskuvassa fasaanikukko sulautuu oivallisesti ojanvieren värimaailmaan. Värit ovat kuin rois­keita kankaalla, ja niiden ansiosta sinänsä tavanomainen metsästysaihe on kuin loistokas impressionistinen maalaus, joka tarjoaa runsaasti silmänruokaa.

Nämä etiopialaiset tytöt ovat päästäneet luovuuden valloilleen ja loihtineet itselleen hienot hatut kierrätystavarasta. Valokuva pistää kuitenkin miettimään, miksi tytöt näyttävät niin surullisilta hauskoissa päähineissään. Ristiriita pysäyttää – ja nostaa kuvan tämän kuukauden voittajaksi.

Tämän kuukauden toiseksi paras kuva on napattu Muranossa, joka on pienistä saarista koostuva Venetsian kaupunginosa. Talojen ja taivaan värit näkyvät tässä klassisessa peilikuvassa niin terävinä ja kirkkaina, että koko maailman voisi luulla kiepsahtaneen päälaelleen.

Kuukauden voittajakuvassa mereltä vyöryvä sumu on peittelemässä Norjan länsirannikolla sijaitsevaa Ålesundin kaupunkia yöpuulle. Kuvaa katsoessa on helppo kuvitella, kuinka koko kapea kannas häviää pian näkyvistä, ja sumuverhosta pistävät esiin vain taustalla tummana kohoavat vuoret.

Toinenkin tämän kuukauden kuvista esittää rantakaupunkia. Värikkäät kalastusveneet on ikuistettu Brasilian Belémissä laskuveden aikaan. Kuvaaja kertoo, että etualan linnut hakeutuvat aina kyseisellä hetkellä kaupungin satamaan etsimään kuiville jääneitä kaloja. Eloisa kuva suorastaan pursuaa yksityiskohtia värikylläisistä veneistä ja taloista tummanpuhuviin pilviin.

Aurinko murtautuu matalalla liikkuvien tummien pilvien läpi ja langettaa Oslon lähellä sijaitsevan Tyrivuonon ylle lähes jumalalliselta tuntuvaa valoa. Valo ja tyyni sää ovat syrjäyttämässä myrskyn ja myllerryksen, ja kuukauden paras kuva on vanginnut tunnelman maalauksellisella otteella.

Kuukauden toiseksi paras valokuva rakentuu sekin auringonvalon varaan. Vino värimaailma jakautuu siniseen taivaaseen ja vihreän eri sävyissä loistavaan kasvillisuuteen. Värivaihtelut, valot ja hellepäivän tunnelma pelaavat tässä kuvassa saumattomasti yhteen.

Jos menee riittävän lähelle luontoa, voi joskus löytää tällaisia kuvauskohteita, joissa meille ihmisille usein näkymätön pienten eläinten maailma kasvaa huomiotaherättävän suureksi. Tässä kuvassa kaksi hohdokkaan väristä kuoriaista parittelee karvaisten ja kukkivien kasvien muodostamassa satumaailmassa. Tämä kaunis ja erilainen luontokuva nousi tämän kuukauden parhaaksi osumaksi.

Yllä näkyvästä kuvasta poiketen tässä ei yritetäkään tuoda esiin mai­seman yksityiskohtia, vaan maailmaa maalaillaan leveällä pensselillä. Lampaat laiduntavat Juutinrauman rantamilla Malmön tienoilla tuulimyllyjen ja muhkeiden pilvien rakentamassa maisemassa. Luonnon ja ihmisen luomukset muodostavat yhtä aikaa harmonisen ja dramaattisen näkymän.

Kuukauden voittajakuva on otettu Mui Nen hiekkadyyneillä Vietnamissa. Kohdetta suosivat lapsiperheet ja muutkin, jotka haluavat "surffailla" dyyneillä. Toimituksen huomio kiinnittyi etenkin muutamiin siluetteihin: Suuteleeko yksi pari? Mitä oikella näkyvä hahmo kantaa? Mistä vasemman reunan joukko mahtaa puhua? Kaunis kuva ansaitsee joka tapauksessa päästä esiin suurikokoisena.

Kesän kunniaksi (ja valinnan vaikeuden vuoksi) nostamme tässä kuussa esiin peräti kolme kuvaa. Toinen palkinto menee yhtä aikaa lämpimälle mutta myös hieman traagiselle kuvalle kenialaisesta pikkupojasta, joka seisoo seinän vieressä. Pojan kasvoilla parveilee kärpäsiä, kun hän katselee hieman pelokkaan näköisenä kahta vanhempaa maasaita, jotka luovat varjon hänen ylleen. Kuvaaja on antanut otokselleen nimen "Esi-isien varjossa".

Kolmospaikalle valittu kuva kaipaa ehkä hieman selitystä: siinä näkyy maantietunneli yläperspektiivistä. Saadakseen haluamansa kuvan Pedersenin piti kavuta lumen peittämän suuaukon yläpuolelle ja odottaa tunnelista tulevan auton lähestymistä. Silloin ajovalot valaisivat maiseman lähes taianomaisella tavalla. Tämän kuvan ottaja ansaitsee ehdottomasti lisäpisteitä luovuudestaan.

Kuukauden parhaaseen kuvaan on tallentunut lähes epätodellisessa elokuvamaisemassa kulkeva jakkihärkä, joka on kantanut varusteita Mount Everestin perusleiriin. Kuvan voisi hyvinkin luulla olevan peräisin koskemattomasta luonnosta, mutta kyseessä on kuitenkin kesy eläin, joka palvelee vuorelle sijoittuvaa liiketoimintaa.

Kuukauden kakkoskuvakin on tuokiokuva eläinten maailmasta: nelipäiseltä näyttävä kirahvi. Kuvaaja kertoo olleensa kuvaussafarilla kenialaisessa Sam­burun kansallispuistossa ja havainneensa tämän nelikon seisovan peräkkäin ja tarjoavan siten mahdollisuuden hauskaan ja epätavalliseen valokuvaan.

Kuukauden parhaassa kuvassa merikilpikonna piirtää klassista "traktorinjälkeä" rantahiekkaan Omanissa. Kuvaaja seurasi yli kolmen tunnin ajan, miten kilpikonna kaivoi hiekkaan pesän, pyöräytti sinne satakunta tennispallon kokoista munaa, peitti kuopan, kaivoi valekuopan petojen harhauttamiseksi ja palasi viimein mereen. Omaperäisestä kulmasta otetussa pehmeiden värien kuvassa vallitsee seesteinen tunnelma.

Toiselle sijalle ylsi tämä goottihenkinen mustavalkokuva, joka on otettu Varhaugin vanhalla hautausmaalla Lounais-Norjassa. Keskiajalla perustettu kirkkomaa sijaitsee kauniilla paikalla veden äärellä, ja se on nykyisin suojelualuetta. Vuonna 1951 rakennettu kappeli on vihkiparien suosiossa.

Kuukauden voittajakuva on otettu vilkkaassa kahvilassa Istanbulissa. Oviaukko kiinnittää katsojan huomion ja avaa näkymän hailakansävyiseen, miltei ajattomaan ulkomaailmaan. Erittäin hienosti sommiteltu tuokiokuva, joka välittää katsojalleen etelämaiden lämmintä tunnelmaa.

Kuukauden toiseksi paras kuva esittelee talven taikaa, joka on jäädyttänyt rannalla lojuneen simpukankuoren kiinni hyytyneeseen aaltoon. Näkökulma on yllättävä ja aihe suoranainen löytö. Aurinko tuo kauniiseen pakkasluontokuvaan hienovaraisia kontrasteja.

Tämä kuva on otettu syksyisenä iltana 2012 Bjerkvikin kylän lähellä Pohjois-Norjassa. Malmilaiva odottaa Ofotvuonon toisella laidalla pääsyä Narvikin sataman laituriin. Laivan takana sadepisaroihin osuva pehmeä valo keventää painostavan taivaan luomaa synkkää yleisilmettä. Juuri kaksijakoisuus synnyttää jännitteen, jonka voimalla kuva nousi tämän kuukauden parhaaksi.

Kuukauden toiseksi paras kuva syntyy symmetriasta, kuvakulmasta ja kommunikaatiosta. Se myös todistaa, että hyviä kuvia voi ottaa mustan maan aikaankin. Matala kuvakulma nostaa metsänpohjan esiin ja luo kontrastin puita ympäröivän sumun kanssa. Nämä kaksi tekijää rakentavat näyttämön kuvan varsinaiselle aiheelle: ihmiselle ja koiralle, joiden välillä vallitsee tiivis yhteys.

Pohjoisessa pesivät taviokuurnat intoutuivat tänä talvena vaeltamaan etelään ravinnonhakuun. Nämä linnut, joista keltainen on naaras ja punainen koiras, söivät pihlajanmarjansiemeniä Tikkurilassa muutaman metrin päässä vilkasliikenteisestä kadusta. Hienosti sommiteltu kuva tuo esiin talvisen luonnon rikkaan värimaailman ja lintujen taidon hakea ravintoa sieltä, missä sitä on tarjolla.

Kuukauden toiseksi parhaaksi valittu kuva sai toimituksen huokailemaan yhteen ääneen ihastuksesta. Klassiset kuvaelementit – auringonlasku ja vedestä peilautuva maisema – sekä puusilta, huvimaja ja lumihuntuinen maisema ovat kaikki juuri oikeissa paikoissa, joten tässä kuvassa lepää niin silmä kuin sielukin.

Kolme nuorta buddhalaista kääntyy Mongolian pääkaupungissa Ulan-Batorissa katsomaan niukasti pukeutunutta nuorta naista. Kuukauden voittajakuvan tarinassa on monta ulottuvuutta: naistutkimuksen piirissä "miehiseksi katseeksi" kutsuttua ilmiötä, perinteiden ja modernin elämäntyylin kohtaamista ja ennen kaikkea huumoria.

Kuva on otettu kesäiltana jossain päin Suomea, ja kuvaaja on vanginnut siihen tutun kohteen yllättävässä tilanteessa: poron virtsaamassa rantanurmelle. Porot eivät yleensä anna häiritä itseään kyseisessä tilanteessa. Tämäkin eläin on kyllä huomannut kuvaajan ja kääntynyt katsomaan, mutta vahinko on jo tapahtunut.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...