Kuukauden kuvat 2011

Tähän on koottu National Geographic -lehdessä julkaistuja kuukauden kuvia.

lauantai 10. joulukuuta 2011

Tämän kuukauden toinen julkaistava kuva esittelee viisi telkänpoikasta, joiden väritys sopii tismalleen niiden istumakiveen. Luode otti kuvan pienen järven rannalla pulahdettuaan saunomisen lomassa uimaan ja havaittuaan viisikon. Kuvaajan kesämökki sijaitsee aivan telkänpesän lähituntumassa, joten 13-päisestä pesueesta jäljellä ollut viisikko oli ehtinyt tottua ihmisiin jo melko hyvin.

Osa ihmiskunnan mahtavimmista rakennelmista mahtuu kuin mahtuukin yhteen kuvaan, kun loistoristeilijä Queen Mary 2 lipuu ohi Manhattanin pilvenpiirtäjien. Rauhaton taivas ja tumma meri tarjoavat kuvausaiheelle luonnollisen, dramaattisen taustan ja täydentävät kuvan sommittelun. Hellevik kertoo ottaneensa kuvan newjerseyläisen asunnon ikkunasta kesäkuussa 2011. Toimitus onnittelee valokuvaajaa ensimmäisen palkinnon arvoisesta otoksesta.

Pikkupoika saa satikutia isältään kakkostilalle va­litussa kuvassa, joka on otettu heinäkuussa 2011 Kolkatan köyhälistökort-telissa Intiassa. Ihastuimme kuvaan, koska se kertoo kehitysmaan viattomasta lapsesta tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Poika ei ole pelkkä uhri, sillä hänen silmistään säteilee uteliaisuutta ja elämänhalua, vaikka elämä tarjoaa hänelle lähinnä kurjuutta eri muodoissa.

Toimitus valitsi kuukauden parhaaksi tämän mustavalkoisen kuvan, joka on otettu myöhään kesäkuisena iltana Skotlannin Edinburghissa. Kirkon näyttävä sisäänkäynti tarjoaa puitteet harmoniselta vaikuttavalle sukupolvien väliselle keskustelulle. Mustan ja valkoisen jyrkät vaihtelut, iltavalaistus ja lamppujen hohde luovat tunnelman, joka on kuin 30-luvun ranska­laisesta elokuvasta. Kaunis ja tunnelmallinen valokuva on kiistatta tämän kuukauden paras.

Toisen tilan nappaa tämä luontokuva, jossa leppälintunaaras on löytänyt ruokaa juuri lentämään oppineille poikasilleen. Kuva miltei hukkuu metsän vihreisiin sävyihin, jotka yl­tävät lintuun itseensäkin. Kuvassa on rauhaa ja kauneutta, jota ainakaan me emme voineet vastustaa.

Kuukauden parhaaksi yltänyt, Istanbulissa otettu valokuva herätti toimituksessa uteliaisuutta. Mitä siinä oikein tapahtuu? Keskusteleeko isä kenties tyttärensä kanssa siitä, onko tuollaisten alusasujen ostaminen sopivaa, ja seisooko liikkeen omistaja vieressä kuuntelemassa? Kuvaaja kertoo, että ”isä” oli juuri elehtinyt vahvasti käsillään. Kauniin kuvan tunnelma muis­tuttaa kuuluisaa American Girl in Italy -kuvaa, ja se saa katsojansa mielikuvituksen lentoon.

Kakkoseksi valittiin tämä vaikuttava vedenalaiskuva vuokkokalasta, joka tuijottaa kiinnostuneen näköisenä valokuvaajaa. Kuva on otettu viime vuonna Punaisessameressä 17 metrin syvyydessä. Karlsson kertoo, että moni riutan asukki on hyvin arka, mutta tämä kala katseli häntä pitkään vuokkosuojansa lonkeroiden välistä. Vuokkokalat ovat immuuneja merivuokon polttiaissolujen myrkyille.

Paljon asioita mahtuu pieneen vesipisaraan, ”joka on kuin maapallo pienoiskoossa, herkkä aivan kuten Maakin”, kirjoittaa tämän kuukauden parhaan kuvan ottaja. Vesipisarassa peilautuu niittyä, pilvistä taivasta ja aurinkoa, joka saa sen hohtamaan jalokiven lailla.

Toisen palkinnon voittava kuva sattuu tällä kertaa käsittelemään samaa teemaa kuin voittajakin. Toimituksen jäsenet olivat yhtä mieltä siitä, että toinenkin nesteellä leikittelevä kuva on ansainnut palkinnon yllättävän näkökulmansa ansiosta. Kuva on otettu 300 millimetrin teleobjektiivilla rantaravintolassa, jota ympäröivä elämä näkyy lasin kautta todella yksityiskohtaisesti.

Kiidämme usein paikasta toiseen huomioimatta ympäristöämme. Tämän kuvan ottaja on kuitenkin vanginnut pikkupojan enkelimäiset kasvot ihmisjoukosta. Kuva saa väkisinkin miettimään, mitä poika mahtaa katsella: onko hän ihmeissään vaiko vain utelias? Joka tapauksessa onnistunut kuva arkisesta tilanteesta mutta tuoreesta näkökulmasta.

Toinen palkinto menee ristiriitaa ja draamaa sisältävälle kuvalle. Nuori nainen kantaa pikkuveljeään norsun selässä istuvien turistien varjossa –ehkä päästäkseen pois tilanteesta.

”Revontulia on mahdoton ennustaa. Ne syttyvät äkkiarvaamatta ja sammuvat aivan yhtä yllättäen”, kirjoittaa Ebba Torsteinsen Jenssen yllä näkyvästä kuvastaan. Kuvaajan kärsivällisyys palkittiin poikkeuksellisen kauniilla kuvalla pohjoisen taivaan hienosta valoilmiöstä. Kuvassa riitti ainesta lehden sivuille asti, ja yksi tärkeä tekijä siinä oli osuva sommittelu, jonka ansiosta revontulten vihreä loimu näyttäisi olevan peräisin majakan punaisesta katosta.

Voittajakuva sai tässä kuussa niin vahvan vastuksen, että julkaisemme poikkeuksellisesti myös toiseksi yltäneen kuvan. Siinä pörröinen apina nautiskelee kuuman lähteen vedestä Naganon kylmillä vuorilla. Kuvan ottaja kertoo, että apinat laskeutuvat aamuisin vuorilta kylpemään ja syömään ja palaavat yöksi takaisin.

”Pysäyttämällä ajan voimme nähdä pikkulintumme uusin silmin”, kirjoittaa Stig Nissen ottamastaan kuvasta. Tämän kuukauden kuva on toteutettu teknisesti hyvin, ja se tuo esiin arkipäiväisiä asioita, joita silmämme eivät ikinä ehdi havaita. Sinitiainen on saatu vangittua lennossa siten, että sen höyhenpuku näkyy koko komeudessaan. Kuvan tarkkuus saa puutarhoista ja puistoista tutun asukkaan vaikuttamaan lähes eksoottiselta.

Kuvan otti länsiafrikkalaisen Liberian pääkau­pungin Monrovian liepeillä toimittaja Jonatan Jerichow, joka on matkustellut paljon eri puolilla Afrikkaa. Jerichow kertoo, että moni liberialaislapsi on vuosia kestäneen sotimisen seurauk­sena varttunut vailla koulutusta. Nyt lapset pääsevät jälleen koulun penkille, mutta maa kärsii edelleen sisällissodan seurauksista.

Tällä kertaa kuukauden kuva ei ole ainoastaan uskomattoman kaunis, teknisesti täydellinen ja taianomaisen valon kyllästämä. Kuvasta huokuu myös aivan erityinen pohjoismainen tunnelma, jolle me täällä toimituksessa annamme arvoa arvioidessamme kaikkia meille lähetettyjä mainioita kuvia. Kristian Halonen ikuisti kauniin talvimaiseman Hattelmalan lähistöllä kevättalvella 2010.

Jos alkaa paneutua tämän kuukauden kuvan kaikkiin yksityiskohtiin, tekemisen puutetta ei ole odotettavissa lähitulevaisuudessa. Kuva on otettu kukkatorilla Intian Kolkatassa, ja siinä riittää syvyyttä uskomattoman pitkälle. ”Jos katsoo kuvan yksityiskohtia, huomaa monenlaisia ihmisten välisiä tilanteita”, kertoo kuvan ottanut Erik Holmgaard. Hän sanoo, että kuvan kontrastia on jälkikäteen hieman kohennettu, mutta muutoin kuva on sellainen kuin siitä tuli ottohetkellä.

Tässä kuussa toimitukseen tulvi loistavia kuvia. Valinta oli siis vaikeaa, mutta loppujen lopuksi päädyimme tähän otokseen, jonka värit, valo ja perspektiivi muodostivat muita ylemmäksi nousevan kokonaisuuden. Kuvan otti norjalainen Hugo Machado Keski-Myanmarin Baganissa. Hänen mukaansa ”Bagan on yksi maapallon parhaita paikkoja kuumailmapallolla lentämiseen. Ilmasta näkyy yli 2000 temppeliä, ja maailman suurimpiin kuuluva uskonnollisten rakennusten kokonaisuus jatkuu loputtomiin.”

Kuukauden voittajakuva on niin terävä, että siitä erottaa pöllön nokan pinnanmuodot ja silmien yksityiskohdat pienimpiä viiruja myöten. Itse pöllö vangitsee ylpeän terävällä tuijotuksellaan katsojan huomion, ja näyttää jopa siltä, että se nostaisi kysyvästi toista kulmakarvaansa. ”Minun oli yksinkertaisesti pakko ottaa tästä pöllöstä kuva. Sen intensiivinen katse lumosi minut”, kertoo Berit Jørgensen valokuvastaan, joka on otettu Canon EOS 50D -kameralla

Toimitus valitsi tämän kuvan julkaistavaksi monestakin syystä: tanskalaisen Sjælsø Rundt -pyöräilytapahtuman osallistujat yhdistyvät siinä hauskalla tavalla asvalttiin maalattuun pyöränkuvaan, ja mustan ja valkoisen sävyt kohtaavat toisensa tyylikkäästi samoin kuin kuvan etuala ja tausta. ”Minun piti painautua aivan asvaltin pintaan, jotta sain tämän asettelun toteutetuksi, mutta en kadu pätkääkään sitä, että jouduin koko pyöräilijälauman naurun kohteeksi”, kertoo Schweitzer.

Kaunis aihe, mahtava syvyys ja uskomaton valo, joka saa hämähäkinseitin kimaltamaan aamuauringossa, nostivat tämän Timo Särkän ottaman otoksen kuukauden kuvaksi. Kuva on yksi monista Särkän samana aamuna Ristiinan Karhilassa ottamista otoksista. Tälle herkälle kuvalle hän antoi nimen ”Candle in the wind”, koska kotimatkalla auton radiosta kuuluneet uutiset kertoivat prinsessa Dianan saaneen surmansa liikenneonnettomuudessa.

Tämä kaunis kuva tarttui ruotsalaisen Göran Knutasin kameraan lämpimänä toukokuun iltana 2010 gotlantilaisessa Faluddenissa. Toimitukseen teki vaikutuksen etenkin leppälinnun (Phoenicurus phoeni­curus) viuhkamaisessa asennossa olevien siipien läpi siivilöityvä valo, kun lintu jahtaa hyönteisiä vanhan kiviaidan lähistöltä. ”Lennettyään sumuisen ja sateisen yön aikana meren poikki linnut pysähtyivät lepäämään Faluddeniin”, kertoo Göran Knutas, joka otti tämän kuvan Nikon D700 -kameralla.

Kahta lemmenpuuhissa olevaa sammakkoa esittävä kuva valittiin asettelunsa ja kauniin valaistuksensa vuoksi. Kuva on otettu huhtikuussa lammella, jossa sammakot parittelivat täyttä päätä. ”Noin 200 sammakkoparia oli täydessä touhussa, ja ääni melkein särki korvia mutta oli silti kaunis”, kertoo kuvaaja, joka joutui itsekin menemään puoliksi veteen. Kun sammakkopari saapui lampeen, niiden kimppuun kävi kuusi koirasta, jotka yrittivät ajaa tämän koiraan tiehensä mutta turhaan.

Veden huuhtomilla rantakallioilla väikkyvä tumma valo tekee maisemasta lähes unenomaisen. Kuva on otettu Nikon D300 -kameralla Luoteis-Skånen Kullabergissä, jonka maamerkki on kallioniemekkeen kärjessä kohoava Kullen. Edman käy kyseisellä seudulla usein kuvaamassa rannikkoa, tällä kertaa hän oli jo matkalla kotiin, kun rantakivikon linjat osuivat silmiin ja kamera oli pakko kaivaa uudelleen esiin.

Lumme ja vedenpinnasta heijastuvat kasvit, pilvet ja taivas saavat tämän kuvan näyttämään maalaukselta. Kuva on otettu pienellä järvellä Telemarkin läänin Tokken kunnassa Nikon D50 -kameralla. Tämä on jo toinen saman valokuvaajan lähettämä otos, jonka toimitus on yksimielisesti valinnut kuukauden kuvaksi. ”On mukava jakaa kokemuksiaan muiden kanssa, ja minulle on suuri kunnia saada kuviani NG:n sivuille”, sanoo Naper.

Hehkuvat värit ja syvyys ovat tämän kuvan vahvuuksia. Kuva on otettu thaimaalaisessa luostarissa, jonka munkit saavat aterioida vain aamulla. Ruokailun jälkeen ohjelmassa on buddhalaisia opetuksia ja lepohetki. Loppupäivän munkit pysyttelevät virkeinä sokeripitoisilla juomilla, mistä syystä moni munkki on ylipainoinen.

Eteenpäin rynnistävä porotokka on vauhdikas mutta silti tyylikäs ja erittäin kaunis kuvauskohde. Näitä eläimiä ajetaan teurastettaviksi pohjoisruotsalaisen Ammarnäsin kylän lähistöllä.

Tämän kuun kaunis lukijakuva on otettu Kviteseidvatnetin yli kulkevalta sillalta Norjassa. Järvi on niin tyyni, että sen pinta näyttää suorastaan silkkiseltä. ”Olen ottanut tältä samalta paikalta monta valokuvaa, koska pidän luonnosta ja paikan vaihtelevista valo-olosuhteista”, kertoo kuvan ottanut Harald Naper. Järvi on osa 105 kilometriä pitkää, yli vuosisata sitten rakennettua Telemarkin kanavaa, joka nousee merestä 18 sulun avulla 72 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...