Valokuvaaja on tallentanut hetken, jona sade ropisee edelleen, vaikka aurinko jo paistaakin. Koko kuva-alalle levittyneet sadepisarat ja sateenvarjojensa alla piileksivien ihmisten siluetit luovat tyylikkään ja tiiviin tunnelman. Toimitusta viehätti etenkin kaksiulotteisuuden ja kolmiulotteisuuden yhdistelmä, joka syntyy kuvan pintaa täplittävistä valkoisista pisaroista ja märkien katukivien ääriviivojen synnyttämästä klassisesta perspektiivistä.

Kuukauden kuvat 2012

Tähän on koottu National Geographic -lehdessä julkaistuja kuukauden kuvia.

torstai 22. maaliskuuta 2012

Tähän on koottu National Geographic -lehdessä julkaistuja kuukauden kuvia.

Tämän kuun parhaaksi valitun kuvan ottajalla on selvästi pitkä pinnaja valokuvaajan lahjoja. Sommitelma on valloittava, likimain täydellinen. Veitsenterävä etuala ja taka-alan pehmeä väripaletti synnyttävät pienen valokuvauksellisen mestariteoksen.

”Häivy, tämä aita kuuluu meille!” Yläoikealla istuvalta varpuselta einäytä puuttuvan sen paremmin rohkeutta kuin asennettakaan, kun taas muita lintuja sen mahtailu ei näytä kiinnostavan. Lintumaailmanarkista draamaa esittelevä tilannekuva nousi tämän kuun kakkoseksi.

”Kuin olisi astunut ajassa taaksepäin.” Niin kuvailee kuukauden parhaaksi valitun kuvan ottaja matkaansa Venetsiaan. Tuliaisina hänellä oli muun muassa tämä upea kuva kaupungin kapeista kanaaleista. Otos heijastaa hienosti tämän päivän Venetsian hyviä ja huonoja puolia. Gondolit, taustalta porhaltava moottorivene ja vedessä läikkyvä bensiini muodostavat hätkähdyttävän kokonaisuuden, jossa menneisyys ja nykyaika yhdistyvät elämää uhkuvaksi väripaletiksi.

Reikä kadussa? Rankkasateen jälkeen vallinnut tyyni sää tarjosi kuvaajalle tilaisuuden ikuistaa tämä optinen illuusio, joka valittiin kuukauden toiseksi parhaaksi valokuvaksi. Lammikon peilipinnasta heijastuva rakennus on Tukholman Mosebackessa toimiva Södra Teatern. Valon, pimeän ja yllättävän elementin yhdistelmä luovat kuvaan hienon tunnelman. Kuvasta voi myös melkein aistia sateenjälkeisen tuoksun.

Savannigasellin saalistanut leopardi katsoi parhaaksi kiskoa saaliinsa puuhun kuukauden voittajakuvan ottajan lähestyessä kaksikkoa maastoautolla Tansanian Serengetissä. Kuva kertoo upeasti sekä luonnon raakuudesta että kauneudesta.

Toiselle sijalle ylsi tällä kertaa hieno kuva lunnista kukkakedolla. Puhtaat linjat ja kauniit värit saavat katseen kiinnittymään tähän kuvaan yhä uudelleen. Kuva on otettu Shetlandsaarilla viime vuonna.

Tämän kuukauden tyylikäs voittajakuva sijoittuu kuhisevalle pariisilaiselle liikekadulle. Liikkeen ikkunalasi vetää näkymättömän rajan kahden kovin erilaisen maailman välille. Lasin takana olevat lapset odottavat ostoksilla olevia vanhempiaan ja huomaavat liikkeen ulkopuolella istuvan kodittoman miehen, jonka kasvot kertovat omaa tarinaansa. Kuvan neljännen hahmon – liikkeessä olevan julisteen – tuimat kasvot tuovat kontrastia eläviin kuvauskohteisiin.

Toinen sija menee yksinkertaiselle kuvalle, jossa haavoittuvuus ja huolehtivaisuus täydentävät toisiaan kauniilla tavalla. Kuvaaja ja hänen veljensä löysivät vahingoittuneen kyyhkysen ja yrittivät pelastaa sen, mutta lintu kuoli siitä huolimatta. Pikkuveli ei syönyt tapauksen jälkeen päiväkausiin.

Nämä kaksi punahevosmuurahaista näyttäisivät käyvän armotonta kaksintaistelua, mutta oikeasti ne ruokkivat toisiaan nestemäisellä ravinnolla ja levittävät siten välittäjäaineina toimivia feromoneja koko yhteisöön. Dramaattinen kohtaus ja näyttävä sommittelu nostivat tämän kuvan kiistattomasti ykköseksi, vaikka kilpailu olikin tässä kuussa poikkeuksellisen tiukka.

Toiselle sijalle valittiin tämä runollinen ja ainutlaatuinen kuva merivuokosta. Tuomaristoon teki vaikutuksen etenkin sen näyttävä värimaailma, jonka perusteella voisi luulla merivuokon nielaisseen laskevan auringon.

Tosielämän Angry birds? Linnun naamasta voi melkein nähdä raivon ja päättäväisyyden, jolla se käy ilmataisteluun lajitoveriaan vastaan. Kuvaaja kertoo, että hänen pihansa lintulaudalla syttyy usein ”sotia” ja että viherpeipot ovat pahimpia pukareita. Esisäädetyllä tarkennuksella otetussa kuvassa yksityiskohdat erottuvat selvästi tasavärisestä taustasta. Hieno kuva ansaitsee paikkansa tämän kuukauden parhaana.

Toinen palkinto menee siluettikuvalle purjehtijasta, joka virittelee venettään Kenian Lamussa viedäkseen Solbergin ihailemaan auringonlaskua Intian valtamerellä. Laskevan auringon hehku purjehtijan ympärillä, selkeä tummansininen taivas sekä valon, varjon ja liikkeen yhdistelmä luovat hienon sommittelun selkeään ja vähä­eleiseen valokuvaan.

Tämän verrattoman leijonamuotokuvan ottaja on kaikkien aikojen nuorin Kuu­kauden kuva -kisan voittaja: 15-vuotias Welin menee syksyllä vasta lukioon. Hän nappasi tämän dramaattisen kuvan amsterdamilaisessa Artis-eläintarhassa, kun urosleijona oli astumassa luolansa pimeydestä auringonpaisteeseen.

Kun luonto tuijottaa takaisin: Tämän kuun kakkospalkinto menee myöskin tiukka­ilmeiselle eläinkuvalle. ”Varpuspöllö, Euroopan pienin pöllö, kökötti kolossaan ja seurasi jokaista liikettäni”, kuvailee Hansson kuvaustilannetta.

Kuukauden tyylikkäässä voittajakuvassa poseeraava sorsa ei ainakaan pelkää kameraa. Sjögren oli ruokkimassa sorsia, kun tämä lintu tuli hänen luokseen ja tuijotti suoraan kameraan. ”Siinä heräsi kysymys, että kumpi oikeastaan katselee kumpaa”, hän tunnustaa.

Toiseksi nousee kuva, jossa valo suodattuu tiheän lehvästön läpi. Sammakkoperspektiivi on muuttanut metsänpohjan matalat kasvit eksoottisiksi puunlatvoiksi.

Lempeä valo lankeaa vehreille viljelyksille lämpimänä elokuun iltana Sveitsissä. Konstailematon sommittelu nostaa tämän kuvan kuukauden ykköseksi. Gruyèren alueella otettu kuva on peräisin yhdeltä kuvaajan monista vaellusretkistä.

Sammakoista ja tennispallosta kehkeytynyt kokonaisuus on muodoltaan lähes veistoksellinen. Kuukauden kakkoseksi valittu, erikoista tilannetta esittävä kuva on otettu Teglværkssøen-nimisellä järvellä. ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”, tunnustaa kuvaajakin.

Pohjanmeren aurinko langettaa pitkiä varjoja Hjertingin rantaan kuukauden ehdottomassa ykköskuvassa. Keltaisessa hiekassa törröttävät tummat paalut luovat kauniin asetelman ja tuovat kuvaan tyyntä arvokkuutta.

Töyhtötiainen komeilee kelottuneen puun oksalla ja sulautuu siihen niin väritykseltään kuin muodol­taankin. Sopusointuisuus siivitti kuvan tämän kuukauden hopeasijalle.

Maailman kenties ylellisimmän hotellin, dubailaisen Burj Al Arabin, ikkunanpesijät esiintyvät tämän kuukauden voittajakuvassa. Valokuvaaja, jonka hahmo heijastuu ikkunasta kuvan keskellä, luo peili­kuvan avulla kiinnostavaa symmetriaa otokseen seinästä, joka tarjoaa hotellivieraille upean näköalan merelle.

Kuva on otettu lähellä lintulautaa, jolla asioivat niin pikkulinnut kuin oravatkin. Kuvaaja kertoo, että laudan lähellä liikkui useampiakin oravia, mutta tämä kuvaan päässyt oli selvästi se, joka päätti, milloin muiden sopi tulla syömään. Kenties kuvan venytyskin on lähinnä mahtailua? Hurmaava kuva tilanteesta ainakin syntyi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...