National Geographicin kuvaajat voittivat World Press Photo -palkintoja

Neljä National Geographicin valokuvaajaa on voittanut palkintoja World Press Photo -järjestön 58. vuosittaisessa kilpailussa. Kilpailussa palkitaan parhaat journalistiset ja dokumentaariset kuvat kuluneen vuoden varrelta.

maanantai 16. helmikuuta 2015

Yksi voittajista on Pete Muller, joka sai ensimmäisen palkinnon kategoriassa ”Yleiset uutiset” ebolakriisiä Sierra Leonessa esittävistä kuvistaan. Hänen otoksiaan on julkaistu National Geographicin kotisivuilla sekä Washington Post -lehdessä.

Ensimmäisen palkinnon kategoriassa ”Luonto” sai Anand Varma, joka oli ottanut kuvia National Geographicin marraskuun 2014 pääartikkeliin loisista, jotka muuttavat isäntäeläimensä eläviksi zombeiksi.

Toinen palkinto kategoriassa ”Yksittäinen luontokuva” annettiin Ami Vitalelle, jonka kuvia usein julkaistaan National Geographicissa. Palkittuun kuvaansa Vitale oli ikuistanut hetken, jolloin ryhmä samburuheimon sotureita kohtasi sarvikuonon ensimmäistä kertaa.

Saksalainen Christian Ziegler voitti toisen palkinnon kategoriassa ”Luontokertomuksia” työstään lihansyöjäkasvien kuvaajana. Myös hän avustaa ahkerasti National Geographic -lehteä.

Kansainvälinen tuomaristo valitsi voittajat 97 912 valokuvasta, joita olivat lähettäneet 5 692 kuvaajaa 131:stä eri maasta.

”World Press Photon tunnustus valokuvaajiemme työlle on yksi suurimmista kunnianosoituksista, mitä tällä alalla voi saada”, sanoo Sarah Leen, National Geographicin kuvatoimituksen päällikkö. ”Paistattelemme päivää näiden palkintojen hohteessa, jotka nyt saivat kuvaajamme Anand Varma, Peter Muller, Christian Ziegler ja Ami Vitale. Olemme hyvin ylpeitä kaikista kuvaajista, joiden kanssa meillä on etuoikeus työskennellä, ja iloitsemme siitä, että he saavat ansaitsemaansa tunnustusta.”

Ebolan jäljillä

Peter Muller on yhdysvaltalainen, mutta hän asuu ja työskentelee Nairobissa Keniassa. Hän on kuvannut kaikkien aikojen pahimman ebolaepidemian leviämistä Sierra Leonessa.

”Se pyyhkäisi raivoisalla voimalla maan yli, tappoi kokonaisia perheitä ja riivasi niitä, joilla riitti myötätuntoa ottaa huolehtiakseen sairaista”, kirjoitettiin World Press Photon kotisivulla.

Osoittaakseen epidemian laajuuden Muller otti kuvia avustustyöntekijöistä, sairaista ja kuolevista sekä muista, joita kriisi kosketti.

Luonnon loiseläjät

Yhdysvaltalaisen kuvaajan Anand Varman kuvasarja loiseläimistä esittää eriskummallisia otuksia, kuten ravun, jonka siimajalkaisen loisen tartunta muuttaa koiraasta naaraaksi. Kuvissa esiintyy myös kotisirkka, joka joutuu alistumaan jouhimadon komentoon, sekä leppäkerttu, jonka sisuksia syö vainopistiäisen kuoriutuva toukka.

”Loisia pidetään usein inhottavina ja alkeellisina verenimijöinä, mutta jotkin niistä ovat kehittäneet aivan uskomattomia kykyjä, joilla ne ottavat valtaansa isäntäeläimensä ruumiin ja aivot ja ohjailevat niitä mielensä mukaan”, World Press Photo kertoo kotisivullaan.

Anand Varman ura valokuvaajana sai hyvän lähtölaukauksen, kun hänelle vuonna 2010 myönnettiin National Geographicin nuoren tutkijan apuraha Patagonian kosteikkojen kuvaamiseen. Sittemmin hänen otoksiaan on usein julkaistu National Geographicissa ja muissa tiedotusvälineissä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...