KUVAREPORTAASI: Jälkiä tulevaisuudesta

Tansanialainen tutkimusasema muistuttaa menneestä unelmasta, joka jäi toteutumatta.

tiistai 6. kesäkuuta 2017

Korkealla Usumbaravuoriston laella Koillis-Tansaniassa muistot ovat kouriintuntuvia. Modernistisia rakennuksia seisoo keskellä vehreää viidakkoa. Eurooppalaisia puita ja lääkekasveja latinankielisine nimikyltteineen kasvaa kotoperäisten kasvien seassa. Tutkimuslaitteet ja laaja kirjasto odottavat käyttäjiä.

Ne kaikki muistuttavat Amanikukkulan tutkimusasemasta, menneestä tulevaisuuden visiosta. Ne myös toivat siperialaisvalokuvaaja Evgenia Arbugaevan Itä-Afrikkaan kaksi vuotta sitten. Hänen tavoitteenaan oli ikuistaa paikan nostalginen tunnelma ja luoda kuvia, jotka ”palauttavat tämän synkän ja taianomaisen paikan ilmapiirin”. Arbugaeva teki yhteistyötä Oslon yliopiston antropologin Wenzel Geisslerin kanssa, joka on usean vuoden ajan tutkinut tropiikin vanhoja tutkimusasemia yhdessä luonnontieteilijöistä, historioitsijoista ja taiteilijoista koostuvan kansainvälisen tutkimusryhmänsä kanssa. Ryhmä selvittää tutkimusasemilla siirtomaa-ajan jälkeen asuneiden ja työskennelleiden ihmisten muistoja, mielikuvia ja odotuksia.

Mennyt ja nykyinen kietoutuvat toisiinsa Amanissa. Harvoin käytetyn mutta tunnollisesti ylläpidetyn kirjaston tuntumassa on kyltti, joka muistuttaa paikan olevan tiedon ja hiljaisuuden valtakuntaa.

Yhdessä aseman neljästä laboratoriosta kuvattu valkoinen hiiri edustaa asemalla vuosia sitten perustettua populaatiota. 

Mganga järjestelee laboratorion hyllyjä. ”Paikalliset uskoivat aseman tutkijoiden sekoittavan pulloissa taikajuomia”, sanoo valokuvaaja Evgenia Arbugaeva. Myös muita tutkimuksia arveltiin yliluonnollisiksi. Tutkijat saivat swahilinkielisen kutsumanimen mumianit eli vampyyrit, koska he keräsivät malariatutkimuksiinsa verinäytteitä.

Arbugaevan mukaan Mgangasta oli mukavaa esitellä Amanin ”kätkettyjä vesiputouksia, Mgangan omia lempipaikkoja ja brittityöntekijöiden asuintaloja” sekä tätä hyönteiskokoelmaa, jota hän yhdessä Raybouldin kanssa kartutti ja tutki.

Nykyisin jo eläkkeellä oleva ja tässä laboratoriossa torkkuva Mganga ”todella menetti jotain, kun aseman toiminta loppui”, sanoo Oslon yliopiston antropologi Wenzel Geissler. ”Hän oli uskonut tieteeseen ja maansa tulevaisuuteen. Hän eli unelmaa, ja sen menettäminen tuotti hänelle tuskaa.”

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...