Steve McCurry ja sielun sisin

Steve McCurry tunnetaan parhaiten vihreäsilmäisen afganistanilaistytön muotokuvasta. Maailmankuululla kuvaajalla on kuitenkin paljon muutakin esitettävää.

perjantai 20. huhtikuuta 2012

”Odotan sitä paljastavaa hetkeä, kun sielun sisin kurkistaa esiin, kun kokemus piirtyy henkilön kasvoille. Yritän esittää kuvassani, millaista on olla tuo henkilö – henkilö, joka on sidoksissa laajempaan maisemaan, jota voisi kutsua ihmisenä olemisen ehdoiksi.”

Yllä olevat sanat on lausunut maailmankuulu valokuvaaja Steve McCurry. Useimmat, jotka ovat tutustuneet hänen teoksiinsa, ovat varmasti sitä mieltä, että hän on onnistunut vangitsemaan kuviinsa ihmisen sielun sisimmän.

Kuuluisin McCurryn otoksista on afganistanilaisen vihreäsilmäisen pakolaistytön kuva, josta tuli eräänlainen National Geographicin tunnus sen jälkeen, kun se oli julkaistu etusivulla vuonna 1985. Nyt olemme koonneet yllä olevaan galleriaan muutamia muita Steve McCurryn parhaista valokuvista.

Valokuvaaja Steve McCurry

Steve McCurryn tie kohti kuuluisuutta alkoi, kun hän pukeutui paikallisen tavan mukaisiin vaatteisiin ja ylitti rajan Pakistanista kapinallisten hallitsemaan Afganistaniin juuri ennen kuin neuvostoliittolaiset miehittivät maan 1979. Hän kuljetti filmirullat maasta ulos vaatteisiinsa ommeltuina. Kuvat olivat ensimmäisiä, jotka antoivat kasvot Afganistanin konfliktille, ja niitä julkaistiin tiedotusvälineissä joka puolella maailmaa.

Kuvien joukossa oli myös vihreäsilmäinen afganistanilaistyttö, jota on kutsuttu ”parhaiten tunnistettavaksi valokuvaksi National Geographicin historiassa”. Tytön henkilöllisyys pysyi salassa 17 vuotta, kunnes Steve McCurry suurella vaivalla onnistui löytämään hänet uudelleen vuonna 2002. Naiseksi varttunut Sharbat Gula ei ollut koskaan itse nähnyt maailmankuulua muotokuvaansa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...