Hang Son Doongin kammioissa versoo elämää kohdissa, joihin virtaa valoa ylhäältä. Maisema on tyystin erilainen kuin useimmille luolatutkijoille tutuissa paljaissa, ahtaissa ja sysipimeissä paikoissa. Kivivalleilla kasvaa saniaisia ja muita kasveja. Suoraan valoaukkojen alla on nähty apinoita, käärmeitä ja lintuja.

Kuvagalleria: Maailma maan alla

Vietnamin luolajätissä kasvaa viidakko jos toinenkin. Sen sisään mahtuisi pilvenpiirtäjä. Eikä sen loppua näy. Kuvat: Carsten Peter

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Vietnamin luolajätissä kasvaa viidakko jos toinenkin. Sen sisään mahtuisi pilvenpiirtäjä. Eikä sen loppua näy. Kuvat: Carsten Peter

Harvinaiset luolahelmet, joista useimmat ovat tässä kolikon kokoisia, täyttävät kuivuneita lammikoita Edamin puutarhan lähellä Hang Son Doongissa. Kivihelmet ovat muodostuneet vuosisatojen mittaan pisara pisaralta, kun veden sisältämiä kalsiittikiteitä on kerrostunut hiekanjyvien ympärille.

Usva pyyhkii kukkuloita Phong Nha-Ke Bangin kansallispuistossa, jonka reilut 850 neliökilometriä ovat vuodesta 2001 lähtien turvanneet yhtä Aasian suurimmista luolastoista. Pohjoisvietnamilaiset sotilaat käyttivät luolia pommisuojinaan Vietnamin sodan aikoihin. Nykyisin pommikraatterit toimivat kalalammikoina.

Saostumien peittämä jättimäinen luolapylväs kohoaa uiskentelevien tutkijoiden ylle Hang Kenissä, joka on yksi 20:stä viime vuonna löydetystä vietnamilaisesta luolasta.

Sammaleesta liukkaat lohkareet ja kymmenmetrinen putous koettelevat Mark Jenkinsiä Hang Son Doongin suuaukolla metsän kätköissä. ”Vaikka luolat ovat valtavia, ne ovat näkymättömissä, kunnes seisoo niiden suulla”, Jenkins sanoo.

Oikealla kiipeilijä nousee kohti valoa läheisessä Loong Conissa.

Hang Son Doong saattaa olla maailman suurin maanalainen käytävä. Esimerkiksi tähän valaistuun osuuteen mahtuisi kokonaisen korttelin verran 40-kerroksisia rakennuksia.

Kivimuodostelma loistaa kattoikkunan alla Hang Son Doongissa kuin linna kukkulalla. Myrsky on juuri täyttänyt altaan ja varoittanut siitä, että tutkimuskauden loppu lähenee.

Retkikunnan koonneet Deb ja Howard Limbert johtavat joukkoa yli levän peittämän sokkelon Hang Son Doongin luolassa. Luolan pohjalle muodostuu harjanteita, kun kalsiittipitoinen vesi virtaa yli altaiden reunojen.

Viidakko luolassa? Katon romahtaminen päästi aikoja sitten Hang Son Doongiin valoa, ja kasvit seurasivat pian perässä. ”Sweeny” Sewell kiipeää tässä kohti maanpintaa; patikoijat hänen alapuolellaan puurtavat eteenpäin Edamin puutarhassa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...