Uusi tekniikka ehkä paljastaa veritimantit

Veritimantteja tuotetaan sota-alueilla ja niillä rahoitetaan aseistautuneita ryhmiä. Uusi menetelmä, jolla jalokiven alkuperä saadaan selville, voi ehkä vähentää laitonta kaupankäyntiä.

torstai 2. elokuuta 2012

Tiesitkö että jalokiven maantieteellisen alkuperän voi selvittää?

”Veritimantteja” ja ”konfliktikaivannaisia” tuotetaan sotaa käyvillä seuduilla ja niillä rahoitetaan aseistettujen ryhmien toimintaa. Uudenlainen alkuperänpaljastusmenetelmä voi auttaa estämään laitonta kaupankäyntiä.

Menetelmän kehittäneen yhdysvaltalaisen yhtiön mukaan sillä voidaan kertoa yli 95 prosentin tarkkuudella, mistä rubiinit, hiomattomat smaragdit tai kännyköiden mineraalitkin ovat peräisin.

Prosessi käynnistyy sillä, että lasersäde muuttaa pikkuruisen määrän kivinäytettä kirkkaaksi mikroplasmaksi, jonka synnyttämä kipinä tallennetaan spektrometrilla. Valon aallonpituus synnyttää ainutlaatuisen spektrisekvenssin, joka puretaan kahdeksi miljoonaksi datapisteeksi.

Testaaja tietää jo muutaman minuutin kuluttua välähdyksestä, onko näytteelle jo vastinetta yhtiön tietokannassa, johon sisältyy tällä hetkellä yli 50 000 näytettä yli 60 maasta.

Menetelmä on niin tarkka, että kivinäytteen alkuperä voidaan joissakin tapauksissa jäljittää jopa tietyn maantieteellisen alueen tiettyyn kaivokseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...