Ilmastonmuutos rasittaa koralliriuttoja

Koralliriutat joutuvat ilmastonmuutoksen myötä koville. Entistä lämpimämmät vedet haalentavat korallien kauniita värejä ja autioittavat merenpohjan ekosysteemejä.

torstai 10. syyskuuta 2015

Ilmastonmuutos rasittaa koralleja

Koralliriutat kuuluvat maailman vaarantuneimpiin ekosysteemeihin, ja yksi suurimmista niihin kohdistuvista uhkatekijöistä on ilmastonmuutos. Veden lämpeneminen valkaisee ja tappaa koralleja ja happamoituminen vaikeuttaa koralliriuttoja kasvattavien kalkkirunkojen kehittymistä.

”Ilmastonmuutos voi rasittaa myös hyvin hoidettuja ja syrjäisiä riuttoja”, sanoo Mark Eakin Yhdysvaltain valtameri- ja ilmakehähallinnosta (NOAA). Rannikkorakentaminen, liikakalastus, saastuminen ja muut paikalliset tekijät voivat nekin vahingoittaa koralleja, mutta hyvä hoito voi auttaa riuttoja kestämään vaikeuksia ja toipumaan olojen kohennuttua.

Maailman suurin koralliriutta vaarassa

Yli 2 250 kilometriä pitkä Iso valliriutta on maailman laajin koralliriuttajärjestelmä, ja sekin on ilmastonmuutoksen vuoksi vaikeuksissa. Veden lämpeneminen ja happamoituminen sekä hirmumyrskyjen ja muiden sään ääri-ilmiöiden yleistyminen vaarantavat herkän riutan yli 400 korallilajin ja 1 500 kalalajin olemassaolon.

Jos koralliriutat katoavat, miljoonat ihmiset ja talous kärsivät. Koralliriutoilla viihtyvät kalat ovat ravinnon perusta yhdelle kahdeksasosalle maailman väestöstä. Matkailuteollisuus taas ansaitsee vuosittain suuria summia koralliriuttojen ansiosta.

Kuvat: Colourbox

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...