Tämä kuva on otettu noin 150 metriä mannerjään yläpuolelta. Siinä näkyy kilometrien levyisen sulavesijärven aiempi pohja ja tumma ovaalinmuotoinen aukko valtavaan jäätikkökaivoon, joka äkkiä imaisi järven vedet.

Kuvagalleria: Jää murtuu

Grönlannin jäätiköiden sulamisvedet voivat äkkiä humahtaa syvään jäätikkökaivoon.

keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Grönlannin jäätiköiden sulamisvedet voivat äkkiä humahtaa syvään jäätikkökaivoon. Kuvat: James Balog

Kryokoniitti – ruskea ja musta kiviainespöly, joka kulkee tuulen mukana – värjää jäätä. Tummissa kohdissa on jäässä ollut repeämiä. Ne ovat ensin täyttyneet sulamisvedellä, joka sitten on jäätynyt.

Jääkumpareella seisova tutkija Brooks Fisher, Extreme Ice Survey ryhmän jäsen, aikoo laskeutua sulamisveden muodostamaan kuiluun.

Kuvaaja Michael Brown laskeutuu jäätikkökaivoon dokumentoimaan jäätikön muutoksia. Jääkaivot ovat syntyneet virtaavan sulamisveden voimasta.

Mannerjään pinnalta valuva sulamisvesi laskeutuu satoja metrejä jäätikkökaivon syvyyteen.

Grönlannin keskiosien jääerämaassa mannerjään paksuus on 800 metriä. Michael Brown tutkii kaareutuvaa kanjonia, joka johtaa sulavesijärvestä aluelle, jossa jää repeilee.

Sulamisvesi on veistänyt jäähän 45 metriä syvän kanjonin. Sen pohjaan saattaa aueta jäätikkökaivo, johon jään pinnalle muodostuneen järven vedet voivat jonain päivänä kadota.

Tutkija laskeutumassa kanjoniin. Repeytymän pohja saattaa avautua, jolloin sulamisvesistä muodostuneen järven vedet voivat hetkessä imeytyä mannerjään alle.

Kryokoniitti kulkeutuu tuulten mukana Grönlantiin aavikoilta, voimalaitoksista ja dieselmoottoreista. Se koostuu kiviainespölystä, noesta ja hiukkaspäästöistä. Kryokonitti heikentää jään kykyä heijastaa auringon valoa, jolloin lämpö imeytyy jäähän ja jää alkaa sulaa.

Bakteerien ja levien synnyttämät kaasut ovat ponnahtaneet kryokoniitin jäähän polttamasta aukosta pintaan, mihin yöpakkanen on ne jäädyttänyt.

Kesäinen sulamisvesi kerääntyy järveksi.

Joitakin päiviä myöhemmin vesi on valunut lumen alla muutaman kilometrin päässä auenneeseen jäätikkökaivoon.

Artikkelin kirjoittaja Mark Jenkins meloskelee 29 metriä syvän jäätikkökaivon yllä. Kun sulaminen jatkuu, aukkoa ympäröivän jään kryokoniitti kerääntynee tummemmaksi laikuksi ja synnyttää uuden jäätä hävittävän lämpöpisteen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...