Himalajan huiput, jotka on tässä kuvattu yli 8 000 metrin korkeudesta Mount Everestin pohjoisseinämältä, ovat osa elintärkeää makean veden varastoa, josta valtava väkimäärä saa vetensä. Kohoavat lämpötilat ja sulavat jäät voivat kuitenkin tietää tuhoa. Kuva: Namgyal Sherpa, Everest Peace Project

Kuvagalleria: Voiman antaja

Tiibetin ylängön jäätiköt ruokkivat Aasian suuria jokia, kahden miljardin ihmisen elämän lähteitä. Jää ja lumi ovat kuitenkin hupenemassa.

maanantai 26. huhtikuuta 2010

Tiibetin ylängön jäätiköt ruokkivat Aasian suuria jokia, kahden miljardin ihmisen elämän lähteitä. Jää ja lumi ovat kuitenkin hupenemassa. Kuva: Jonas Bendiksen

Turistit kuvaavat likaista ja sulavaa jäätikköä. Kiinassa Yuannin maakunnassa sijaitseva Mingyong-jäätikkö sulaa nopeaa vauhtia. Jäätikkö on kutistunut 10 viime vuoden aikana yli puoli kilometriä.

Tiibetiläispoika heittää rukouskortteja Keltaiseenjokeen vauhdilla aavikoituvassa Qinghain maakunnassa.

Kitkerä savu leijuu paimentolaisten asunnossa Qinghain maakunnassa Kiinassa. Liesissä poltetaan lantaa ja puuta, ja poltosta syntyvä noki imee auringonvaloa ja kiihdyttää sulamista.

Hiilidioksidia puhkuva voimalaitos kilpailee Jangtsen vedestä perheviljelijöiden kanssa vauhdilla kasvavassa Chongqingin kaupungissa, jonka 31-miljoonainen väestö nostaa tarvitsemansa veden joesta.

Delhiläisen slummin asukkaat odottavat tuntikausia saadakseen vettä yksityisestä hanasta; moni jää silti ilman. ”Yksillä on, toisilla ei, kuten aina Intiassa”, sanoo Syed Hasnain Delhin energia- ja luonnonvarainstituutista.

Miehiä parveilee säiliöautolla rutikuivassa delhiläisslummissa valuttamassa kultaakin kalliimpaa puhdasta vettä astioihin, joihin koko lasti uppoaa hetkessä.

Intiassa Delhissä Aapno Gharin vesipuistossa on hyväosaisille tarjolla myös vesileikkejä. Vain vähän matkan päässä slummien asukkailla ei ole riittävästi juomavettä.

Bangladeshissa Dhakassa ihmiset hakevat turvaa bussista. Sateen jälkeen pääkaupungin kadut ovat muuttuneet joiksi. Tulevaisuudessa Aasiassa todennäköisesti tulvii yhä useammin, mutta vesipula voi osoittautua sitäkin vakavammaksi ongelmaksi.

Bangladeshissa veneenkuljettajia on palkattu keräämään hiekkaa, jolla korjataan Sirajganjin kaupunkia suojaavaa vallia. Jamunajoen tulva aiheutti repeymiä suojavalliin.

Bangladeshilaiset kuskaavat venekaupalla hiekkasäkkejä Jamunajoen tulvien heikentämän vallin vahvistukseksi Sirajganjissa. Jos sulavat jäät paisuttavat jokia, tällaiset hätäapurakennelmat saattavat yleistyä.

Väsynyt työläinen lepää puuvillakasassa Tadžikistanin Qurghonteppassa. Puolet maan väestöstä saa leipänsä puuvillateollisuudesta, joka kuluttaa runsaasti jäätiköiden ruokkimien jokien vettä.

Nuoret miehet hyppäävät kastelukanavaan Ghairassa Lounais-Tadžikistanissa. Maa on niin kuivaa, että 70 prosenttia viljelyksistä vaatii keinokastelua. Tämä kanava kastelee puuvillapeltoja.

East Rongbukin jäätikkö Mount Everestillä pieneni satakunta pystymetriä elokuusta 1921 (ylempi) lokakuuhun 2008. Kuva: (ylin) Maj. E. O. Wheeler, Royal Geographic Society ja (alin) David Breashears

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...