Merenpinnan nousu uhkaa rannikkokaupunkeja

Kasvihuonekaasut saavat merenpinnan nousemaan niin voimakkaasti, että monissa paikoissa rannikon asukkaiden täytyy paeta kauemmas sisämaahan.

keskiviikko 18. syyskuuta 2013 teksti Tim Folger

Maapallon lämmetessä merenpinnat nousevat

Fossiilisten polttoaineiden siivittämä elämäntapamme on luomassa perinpohjaisesti toisenlaista planeettaa, jossa tulvat yleistyvät ja tuhoavat maailman rannikkokaupunkeja. Vapauttamalla hiilidioksidia ja muita lämpöä vangitsevia kaasuja ilmakehään olemme lämmittäneet maapalloa sadan viimeksi kuluneen vuoden aikana yli puolella asteella ja nostaneet merenpintoja noin 20 senttimetrillä. Vaikka kaikkien fossiilisten polttoaineiden käyttäminen lopetettaisiin huomenna, olemassa olevat kasvihuonekaasut lämmittäisivät Maata vielä vuosisatojen ajan. Olemme peruuttamattomasti sälyttäneet tulevien sukupolvien niskoille kuumemman maailman ja nousevat merenpinnat.

Toukokuussa ilmakehän hiilidioksidipitoisuus saavutti 400 miljoonasosan rajan, mikä on korkein lukema kolmeen miljoonaan vuoteen. Tuolloin merenpinnat saattoivat olla jopa 20 metriä nykyistä korkeammalla, ja pohjoinen pallonpuolisko oli käytännössä jäätön ympäri vuoden. Valtamerten nousu moisiin katastrofaalisiin lukuihin kestää kuitenkin vielä vuosisatoja, ja paljon riippuu siitä, onnistummeko rajoittamaan kasvihuonekaasupäästöjä vastaisuudessa. Lyhyellä aikavälillä tutkijat ovat vielä epävarmoja sen suhteen, kuinka nopeasti ja kuinka korkealle merenpinnat kohoavat. Arviot ovat toistuvasti olleet liian maltillisia. Moni on sitä mieltä, että merenpinta on vuonna 2100 metrin korkeammalla kuin nyt.

Rannikoiden asukkaat vaaravyöhykkeellä

Ensi vuosisadan alkuun mennessä – jollei aiemminkin – suuret ihmisjoukot joutuvat hylkäämään rannikkoseudut niin Floridassa kuin muuallakin. Jotkut tutkijat pelkäävät ilmastopakolaisten hyökyaaltoa. Rannikkokaupunkeja uhataan kahdelta suunnalta: vääjäämättä kohoava merenpinta peittää alleen alavia alueita, ja merenpinnan nousu siirtää tulva-aaltojen tuhoaluetta sisämaahan. Nykyisiä vuosisadan myrskyjä saattaa tämän vuosisadan lopulla esiintyä kymmenen vuoden välein tai useamminkin. OECD arvioi maltillisen puolen metrin merennousuarvion perusteella, että vuoteen 2070 mennessä 150 miljoonaa maailman suurten satamakaupunkien asukasta on rannikkotulvien vaara-alueella.

"Jos nykymeno jatkuu, hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä nousee vuosisadan loppuun mennessä noin tuhanteen miljoonasosaan", sanoo englantilaisen Southamptonin yliopiston geokemisti Gavin Foster. Moisia pitoisuuksia ei hänen mukaansa ole nähty kuin 50 miljoonaa vuotta sitten eoseenikauden alussa, jolloin maapallo oli kokonaan jäätön. Yhdysvaltain geologisen tutkimuslaitoksen mukaan jäättömän maapallon merenpinta olisi jopa 66 metriä nykyistä korkeammalla. Tilanteen kehittyminen sellaiseksi voisi vaatia tuhansia vuosia ja vielä tuhatta miljoonasosaa korkeampiakin pitoisuuksia, mutta jos poltamme kaikki fossiiliset polttoaineet, siihen kyllä päästään.

Lataa koko artikkeli

Lue lisää merenpinnan noususta – ja katso ennusteita siitä, miten se vaikuttaa maailman eri alueiden elämään tulevaisuudessa. Napsauta alla olevaa Lataa-painiketta.

Kun napsautat painiketta, sinua pyydetään kirjautumaan sivustoon. Jos ei sinulla vielä ole natgeo.fi-sivuston tunnuksia, voit rekisteröityä käyttäjäksi nyt. Se vie vain hetken eikä se maksa mitään.

Nousun tekijät

Merenpinnan paikallinen nousu voi johtua maan vajoamisesta, mutta globaalin nousun aiheuttaa meriveden kokonaistilavuuden kasvu. Ilmastonmuutos vaikuttaa lähinnä kahdella tavalla: lämmittämällä merta ja sulattamalla maa-alueiden jäätä.

Globaali merenpinta on noussut vuodesta 1900 lähtien noin 20 senttimetriä. Nyt se nousee noin kolme millimetriä vuodessa, ja tahti kiihtyy.

136 suurta rannikkokaupunkia ja 40 miljoonaa niissä asuvaa ihmistä on vaarassa merenpinnan nousun vuoksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...