Miltä Eurooppa näyttäisi, jos kaikki jää sulaisi?

Tältä maapallo näyttää, jos merenpinnan nousun uhkakuvista kaikkein pahin käy toteen.

tiistai 12. marraskuuta 2013

Maapallolla on yli 21 miljoonaa m3 jäätä, eikä kukaan tiedä, kuinka paljon aikaa sen sulattaminen vaatisi. Joidenkin tutkijoiden mukaan luultavasti yli 5 000 vuotta, mutta jos lisäämme ilmakehään vielä noin viisi biljoonaa tonnia hiiltä polttamalla kaiken kivihiilen, öljyn ja kaasun, saamme hyvin todennäköisesti jäättömän planeetan.

Sellainen maapallo olisi myös kuuma, sillä keskilämpötila olisi ehkä 26,6 astetta nykyisen 14,4 asteen sijaan. Siitä tulisi suurelta osin ihmiselle elinkelvoton, ja aavikotkin laajenisivat.

Hollanti ja osa Tanskasta häviävät mereen

Nämä kartat eivät kuvasta kyseisiä muutoksia vaan esittävät maapallon nykyisenlaisena mutta yhdellä merkittävällä erolla: kaikki maa-alueiden jäät ovat sulaneet ja niistä vapautunut vesi on nostanut merenpintaa 66 metrillä.

Tässä tuhansien vuosien päähän sijoittuvassa kauhukuvassa Hollanti on ajat sitten hävinnyt mereen, ja suuri osa Tanskastakin on poissa. Egyptissä Aleksandrian ja Kairon on peittänyt Välimeri, jonka kasvava vesimassa on laajentanut myös Mustaamerta ja Kaspianmerta.

Katso koko maailman kartta

Napsauta alla olevaa painiketta, niin pääset näkemään, miten jään sulaminen vaikuttaisi karttaan eri puolilla maailmaa.

Lue lisää

Lue lisää maapallon kohoavasta merenpinnan tasosta täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...