Näin SINÄ ratkaiset ilmasto-ongelman

ILMASTONMUUTOS: Voiko yksi ihminen maapallon 7 miljardista vaikuttaa mihinkään? No varmasti voi! Lue, mitä voit tehdä ilmaston hyväksi.

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Ilmastonmuutos on jokaisen asia

Intialainen poliitikko ja hengellinen johtaja Mahatma Gandhi on ehkä ilmaissut asian parhaiten: "Ole itse se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä." Nämä sanat on syytä pitää mielessä, kun puheeksi tulee ilmastonmuutos, joka on viemässä Äiti Maan haudan partaalle.

Loppujen lopuksi ilmastonmuutos on tulosta kunkin henkilökohtaisesta kulutuksesta. Tutkijat uskovat, että ongelmaa voidaan rajoittaa huomattavasti, jos itse kukin meistä voisi vähentää energiankulutuksensa 17 000 kilowattituntiin vuodessa.

Länsimaissa kulutamme nelinkertaisesti yllä mainitun määrän. Bangladeshissa kulutus henkilöä kohti on alle 2 600. Haasteena on siis elämäntyylin muuttaminen ja energiaa säästävien ratkaisujen keksiminen länsimaissa.

Tässä on muutama hyvä neuvo, joita noudattamalla voit vaikuttaa jokapäiväisessä elämässäsi ilmaston hyväksi:

MUUTA PIENEMPÄÄN ASUNTOON

Asunnon keskikoko on Suomessa 104 m2, EU:ssa 102,3 m2 ja Yhdysvalloissa peräti 247 m2, mutta ilmaston lämmetessä kannattaa tiivistää monellakin tapaa.

Kalifornialainen Jay Shafer (kuvassa) rakensi vajaan yhdeksän neliömetrin talon ja auttoi muita tekemään samoin. New Yorkin ja San Franciscon rakennuttajat ovat kehittäneet niille urbaanit vastineet, mikroasunnot.

Tilan pienentäminen ei tarkoita elämän kaventumista. Se voi asiantuntijoiden mukaan tuoda psykologista ja taloudellista etua. Hankkiudu eroon turhasta tavarasta. Asumiskulut ja siivoustarve vähenevät, ja voit viettää enemmän aikaa ulkosalla.

LUOVU AUTOSTA

Jos haluaa liikkua mahdollisimman puhtaasti, kannattaa kävellä tai pyöräillä. Kasvihuonepäästöjä aiheutuu silloin korkeintaan polkupyörän valmistuksen ja lihasvoimaan tarvittavan ruoan verran. Siitä eteenpäin päästöjä onkin paljon hankalampi laskea.

Bussiin mahtuu enemmän väkeä kuin henkilöautoon, mutta päästöt matkustajaa kohden riippuvat aina matkustajien lukumäärästä. Pitkiä matkoja kannattaa taittaa ennemminkin junalla. Laskelmat kuitenkin muuttuvat, kun kulkupelit siirtyvät fossiilisista polttoaineista sähköön.

”Vuonna 2035 myydään enää hyvin vähän tavanomaisia bensiini- tai dieselautoja”, sanoo Kalifornian yliopiston liikennetutkimuslaitoksen johtaja Dan Sperling. Maailmanlaajuinen kaupungistuminen helpottaa infrastruktuurin suunnittelemista ja saa ihmiset käyttämään todennäköisemmin junia, polkupyöriä tai apostolinkyytiä.

PIDÄ LIHATON PÄIVÄ JOKA VIIKKO

Jos koko maapallon väestö lopettaisi lihan syömisen, hiilidioksidipäästöt vähenisivät lähes Yhdysvaltojen kokonaispäästöjä vastaavalla määrällä.

Pienempikin muutos vaikuttaa myönteisesti. Jos pidät joka viikko yhden lihattoman päivän, ilmastoa pilaavat hiilidioksidipäästösi pienenevät 44 kilolla vuodessa.

AJATTELE VIHREÄSTI KOTONA

Paavi Franciscus on kehottanut meitä lopettamaan "heitä pois -kulttuurin" kierrättämällä, kuluttamalla vähemmän ja rajoittamalla uusiutumattomien energiamuotojen käyttöä. Noudatetaanpa siis paavin neuvoa ja etsitään arkipäivän elämään vihreitä ratkaisuja.

Yksi ratkaisuista on jättää auto kotiin, kun lähdet töihin. Jos teet sen vain parikin kertaa viikossa, säästät ympäristöä 1,8 tonnin kasvihuonekaasupäästöjen verran vuodessa.

Ja jos mennään aivan ruohonjuuritasolle: Hyödynnä keittiöjätteet kompostoimalla. Se säästää ympäristöä ja tuottaa puutarhaan ravinteikasta multaa. Ja pese vaatteet viileämmässä vedessä. Se alentaa perheen hiilidioksidipäästöjä 725 kiloa vuodessa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...