Napapyörre tuo tullessaan erityisen pitkän ja kylmän talven

Arktisen alueen yllä sijaitseva valtava pyörre on liikkumassa Eurooppaan päin. Sen seurauksena talvi saattaa pysyä poikkeuksellisen kylmänä aina maaliskuulle asti.

torstai 8. joulukuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk / Tieteen Kuvalehti

Korkealla Arktiksen yllä kiertää valtava, kylmä ilmamassa.

Polaari- eli napapyörre on matalapainealue, joka kiertää pohjoisnapaa vastapäivään – sitä voi siis kutsua myös sykloniksi. Pyörteellä on merkittävä vaikutus pohjoisten alueiden lämpötiloihin.

Arktiksen yllä on nyt itse asiassa kaksi polaaripyörrettä. Yksi niistä kieppuu troposfäärissä noin 5500–9000 metrin korkeudessa ja toinen stratosfäärissä noin 20 000 metrissä.

Pyörre hiipii kohti Eurooppaa

Nature-julkaisussa esitelty tuore tutkimus osoittaa 30 vuoden satelliittidataan nojaten, että ylempi polaaripyörre voisi olla liikkumassa Eurooppaan päin helmikuussa.

Liike liittyy tutkijoiden mukaan läheisesti arktisen merijään pienenemiseen entisestään – etenkin Barentsin- ja Karanmerellä.

Liikkuessaan pyörre myös heikkenee, eikä kylmä ilma enää pysy sen sisällä yhtä hyvin. Sen seurauksena kylmää ilmaa pääsee valumaan kauemmas napa-alueelta.

Pyörre merkitsee pitkää talvea

Seuraukset tuntuvat luissa ja ytimissä Pohjois-Euroopassa: Talvesta tulee sekä normaalia pidempi että kylmempi. Tutkimuksen tekijöiden mukaan kylmyyttä saattaa riittää maaliskuun lopulle asti.

Monet tutkijat ovat havainneet yhteyden arktisen ilmaston lämpenemisen ja Euraasian kylmenemisen välillä

Lisätutkimuksista saataneen valaistusta siihen, johtuuko lämpötilojen epäsymmetria nimenomaan polaaripyörteen sijainnista.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...