Otsoniaukon pieneneminen lämmittää?

Eteläisen pallonpuoliskon yllä oleva otsoniaukko on hidastanut ilmaston lämpenemistä, todetaan tutkimuksessa, jonka tulokset julkaistiin tammikuun lopussa Geophysical Research Letters -lehdessä.

keskiviikko 10. helmikuuta 2010 teksti Kate Ravilious, National Geographic, Sydney

Maapallon keskilämpötila on noussut, mutta Antarktiksen ilmasto on silti pysynyt varsin viileänä. Syynä on ollut yläilmakehän otsoniaukko. Uuden tiedon valossa näyttää siltä, että otsoniaukon korjaantuminen johtaa ilmaston lämpenemiseen eteläisellä pallonpuoliskolla.

Otsoniaukko on vuosikymmeniä voimistanut tuulia Etelämantereen ympärillä. Tuulet ovat nostaneet merestä suolahiukkasia, joiden ympärille on tiivistynyt paljon pilviä. Nämä pilvet ovat heijastaneet auringon säteilyä takaisin avaruuteen ja pitäneet Antarktiksen lämpötilan viileänä kesäaikaan. Kun otsoniaukko vähitellen korjaantuu, pilvien määrä vähenee, mikä johtaa nopeampaan lämpötilan nousuun kuin tähän asti on oletettu, toteaa tutkimuksen johtaja professori Ken Carslaw Leedsin yliopistosta Englannista. Tutkimukseen osallistui myös tutkijoita Kuopion yliopistosta.

British Antarctic Surveyn tutkijat totesivat 1985, että Etelämantereen yllä yläilmakehässä on valtava aukko. Yläilmakehän otsoni suojaa maapalloa Auringosta tulevilta haitallisilta ultraviolettisäteiltä. Kansainvälisellä sopimuksella kiellettiin otsonikerrosta tuhoavien CFC-yhdisteiden käyttö. Otsoniaukon suureneminen saatiin näin pysäytettyä, mitä pidetään voittona ympäristönsuojelussa. Paranemisprosessi on kuitenkin erittäin hidas.

Otsoniaukon sulkeutuminen on yhtäältä siis menestys, mutta toisaalta se voi aiheuttaa uusia huolia. Tietokonemallien ja kahden vuosikymmenen ilmastotietojen perusteella Carslaw tuli kollegoineen siihen tulokseen, että otsoniaukon sulkeutuminen vähentää tuulten voimakkkuutta. Silloin vesipisaroiden ympärille tiivistyy vähemmän pilviä ja pilvien synty vähenee. Se taas aiheuttaa lämpötilan nousua Antarktiksen alueella.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...