Tutkijat varoittavat: Iso valliriutta henkihieverissä

Uusi kartta paljastaa, miten kohonneet lämpötilat uhkaavat elämää maailman suurimmalla koralliriutalla. Asiantuntijat pelkäävät, että tutkittujen alueiden korallieliöistä peräti 93 % on tuhon omia.

tiistai 26. huhtikuuta 2016 teksti Michael Greshko

Korallien tilaa Australiassa selvittävä National Coral Bleaching Taskforce on juuri julkaissut tietoja, jotka osoittavat maan koillisrannikon edustan 2300 kilometriä pitkän koralliriutan taistelevan elämästä ja kuolemasta.

Katastrofin laajuudesta kertova kartta:

Epätavallisen korkeat meriveden lämpötilat saavat korallit kalpenemaan elottoman valkoisiksi. Ihmisten ilmakehään syytämä hiilidioksidi on kohottanut peruslämpötilaa, minkä vuoksi El Niño ja muut lämpöä kohottavat sääilmiöt iskevät koralleihin entistä rajummin.

Levät ovat korallien parhaita kumppaneita ja ravinnonlähteitä, mutta kun lämpötila nousee riittävän korkeaksi, niistä tulee myrkyllisiä isännilleen, jotka karkottavat levänsä ja heikentyvät. Ajan mittaan korallit nääntyvät hengiltä ja muuttuvat merenpohjan valkeiksi luurangoiksi.

Iso valliriutta koostuu 2900 pienemmästä riutasta, ja siellä elää yli 1500 kalalajin lisäksi merikilpikonnia, valaita ja delfiinejä. Sen ympärille perustuva matkailu puolestaan työllistää 70 000 ihmistä.

”Hyvin masentavaa”

Niin kuvaa tilannetta Yhdysvaltain meren- ja ilmakehäntutkimuslaitos NOAA:n Mark Eakin. Mikäli kehitys jatkuu ennallaan, saattaa koralleista peräti 93 % kuolla, arvioivat asiantuntijat.

Lämpö ei ole vain Ison valliriutan ongelma. Vuoden 2014 puolivälistä lähtien koralleja on valkaistunut eri puolilla Tyyntämerta aina Samoalta Kiribatiin ja Ranskan Polynesiaan saakka.

Pelkät luonnonilmiöt eivät ole laajamittaisen valkaistumisen takana. Mikäli Pariisin ilmastokokouksen lupauksista pidetään kiinni ja globaali ilmaston lämpeneminen esiteollisesta keskiarvosta pysäytetään 1,5 asteeseen – hiilidioksidipäästöjä vähentämällä – saattaa osa riutoista pelastua kalpealta tulevaisuudelta.

Vasta löydetty koralliriutta hämmentää tutkijoita

Samalla kun huoli Ison valliriutan kohtalosta kasvaa, on Atlantin valtamerestä Amazonian edustalta löydetty aiemmin tuntematon, 900 kilometriä pitkä koralliriutta.

Löytö yllätti tutkijat, koska Amazonjoen kaltaiset suuret virrat puhkovat riuttoihin yleensä suuria reikiä. Korallit myös kukoistavat yleensä matalissa, kirkkaan aurinkoisissa ja suolaisissa oloissa, joten suuren riutan löytyminen erittäin mutaisen murtoveden alueelta, johon iso Amazon syytää runsaasti sedimenttejään, oli todellinen yllätys.

Meribiologit ovat jo tähän mennessä löytäneet tältä 30–120 metriä syvältä ja noin 9300 neliökilometrin alueelle levittyvältä riutalta yli 70 kalalajia ja lähes yhtä monta sienieläinlajia sekä hummereita, meritähtiä ja muita korallieläimiä. Jättiriutta ulottuu Ranskan Guyanan edustalta Brasilian Maranhãon osavaltion vesille.

Riemu uudesta riutasta saattaa kuitenkin loppua lyhyeen, koska öljy-yhtiöt tekevät alueella tutkimuksiaan, ja osa on aloittanut jo poraukset.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...