Valon jumalatar sulaa

Gwash Brani eli Valon jumalatar on Intiassa Kashmirissa sijaitsevan Kolahoin jäätikön lempinimi. Jumalattaren on nyt todettu kutistuvan melkein kolme metriä vuodessa.

tiistai 30. maaliskuuta 2010 teksti Rebecca Byerly, Intia, Kashmir, National Geographic

Kolahoin jäätikkö on kutistunut 15–18 prosenttia 40:n viime vuoden kuluessa. Se vastaa suunnilleen kolmea metriä vuodessa, todetaan tutkimuksessa, joka on tehty Energy and Resources -instituutissa (TERI) New Delhissä.

Miljoonat ihmiset Intiassa ja Pakistanissa saavat juomavetensä Länsi-Himalan vuoristossa sijaitsevasta Kolahoin jäätiköstä.

"Kolahoi on kaikkemme", sanoo 24-vuotias Ashraf Mohammed Ganai. Mies asuu Kolahoille johtavan polun varressa kyyhöttävässä kylässä juuri ennen jäätikköä. Hän saa elantonsa opastamalla retkikuntia jäätiköllä.

"Me olemme hukassa ilman vuorta", jatkaa Ganai.

Ganai on asunut koko ikänsä Kashmirin vuoristossa, jossa konekiväärien räiske on ollut tuttua taustamelua. Intia ja Pakistan taistelivat alueesta 20 vuotta sodassa, joka loppui 2002.

Ennen vuotta 2002 tutkijat keräsivät tietoa jäätiköstä satelliittikuvien perusteella, mutta nyt he ovat päässeet myös itse tutustumaan jäätikköön. TERI-instituutti aloitti viime vuonna hankkeen, jonka tavoitteena on mitata Kashmirin jäätiköitä. Liddarin laakossa sijaitseva Kolahoi valittiin tärkeimmäksi kohteeksi, ja Ganai palkattiin auttamaan retkikuntia jäätiköllä.

Kutistumisen seuraukset

Pakistanin puolella Kashmirin jäätiköiden kausittaisten sulamisvesien määrä voi pienentyä jopa 40 prosenttia, todetaan yhdysvaltalaisen Woodrow Wilson Center -tutkimuskeskuksen raportissa.

Asiantuntijat varoittavat, että sillä olisi katastrofaaliset seuraukset jäätiköiden vettä käyttäville miljoonille ihmisille.

Osa alueen asukkaista on huomannut jo muutoksia. Liddarin laaksossa lampaitaan paimentavat bakarwaleilla on ollut ongelmia, sillä jokien vesimäärää ei ole enää pystytty arvioimaan.

"Ennen tiesimme tarkaan, milloin joessa oli vettä", kertoo yksi bakarwal-nainen.

"Nyt vedenpinta on joko liian korkealla tai liian matalalla. Haluan, että lapseni saavat koulutuksen. Tämä elintapa ei enää ole hyvä", toteaa nainen, jolla on kolme lasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...