Hyvältä maistuvat kukat

Kukat eivät ole vain koristeita. Monet niistä ovat ruokien ja juomien tärkeitä ainesosia eri maanosien keittiöissä. Tutustu syötäviin kukkiin!

maanantai 14. heinäkuuta 2014

Kukat ovat tunnetusti kauniita, ja niitä on kautta aikojen käytetty lääkintätarkoituksiin. Ne kuitenkin kuuluivat myös ruokakulttuuriin niin Rooman valtakunnassa ja muinaisessa arabimaailmassa kuin Kiinassa ja Intiassakin.

Kukkien suosion nousu Englannissa taas liittynee maata vuosina 1837–1901 hallinneeseen kuningatar Viktoriaan ja hänen toimintaansa myös Intian keisarinnana, sillä maiden yhteydet britti imperiumin sisällä olivat noihin aikoihin läheiset. Englannista ruokakukat sitten levisivät jo 1800-luvulla muualle Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaankin.

Kukkia ruokalistalla

Kukilla on edelleenkin paikkansa ruokapöydässä muutenkin kuin koristeina, mutta niitä ei aina huomaa: esimerkiksi sahramia saadaan kasvin luoteista. Nykygastronomiassa kukkia nostetaan kunniapaikalle monissa huippuravintoloissa, joissa niitä tarjoillaan tuoreina, kuivattuina, karamellisoituina tai suolattuina. Kukkia käytetään esimerkiksi salaateissa ja jälkiruuissa sekä voin, juuston, öljyn, hyytelön, kastikkeen, viinin tai liköörin kumppanina.

Syötäväksi tarkoitettujen kukkien tulisi kuitenkin aina olla luomua, jotta lautaselle ei päätyisi torjunta-aineita. Kukkatuntemus on sekin olennaisen tärkeää, koska kaikki kukat eivät maistu hyvältä eivätkä ole edes syömäkelpoisia, mutta ne, jotka ovat, sisältävätkin sitten mineraaleja, vitamiineja ja hiilihydraatteja.

Kukat herättävät väreillään ja tuoksuillaan kaikki aistit nauttimaan ruuasta. Sen lisäksi ne tuovat ylellisyyden tuntua ja saattavat tehdä tuiki tavallisesta illallisesta erityisen.

Sahrami – arvokas mauste

Kallista maustetta saadaan maustesahramin (Crocus sativus) kuivatuista luoteista. Sahrami antaa ruualle kitkeryyttä ja keltaista väriä, joka on peräisin krosiini-nimisestä väriaineesta.

Melkein 96 % koko maailman sahramista saadaan Iranista. Yhden kilogramman tuottamiseen tarvitaan noin 250 000 kukkaa. Sahramia valmistetaan myös Kreikassa, Marokossa ja Espanjassa, missä kilohinta on noin 3000 €.

Sahrami

Jasmiini – hajuvettä ja teetä

Jasmiinia käytetään paljon hajusteissa, mutta sen kukkia käytetään myös mausteena etenkin vihreässä ja valkoisessa teessä. Jasmiininkukat ovat erityisen suosittuja Kiinassa.

Jasmiini

Lootus – thaikeittiön raaka-aine

Lootus on thaimaalaisen keittiön perusainesosa. Nelumbo nuciferan suuria terälehtiä käytetään ruuan pakkaamiseen, ja sen lehdet antavat keitetylle riisille erityisen tuoksun.

Lootuksensiemen voi säilyä yli 1000 vuottakin. Vietnamissa kukat täytetään teellä, nyytti sidotaan langalla ja jätetään kuivumaan. Näin syntyy aromikasta teetä, jota nautitaan erityisinä hetkinä.

Lootus

Vanilja – trooppinen orkidea

Vanilja on erittäin suosittu mauste, joka on peräisin trooppisesta kämmekkäkasvista nimeltä Vanilla planifolia. Sen siemenkodat sisältävät runsaasti eteerisiä öljyjä.

Afrikkalainen Madagaskarin saari tuottaa 70–80 % koko maailman vaniljasta. Seuraavaksi tärkeimmät tuottajat ovat Indonesia, Intia, Uganda ja Papua-Uusi-Guinea. Vaniljan makea aromi oli tuttu jo muinaisille asteekeille. Espanjalaiset antoivat kasville sen hedelmän muodon perusteella nimen vainilla eli "pieni palko".

Vanilja

Ruusu – vain mielikuvitus asettaa rajat

Pisteliään pensaan kauniita kukkia käytetään keittiöissä monin tavoin eri puolilla maailmaa. Terälehdistä voi liottaa aromikasta ruusuvettä, ja ne käyvät myös jälkiruokiin ja koristeiksi.

Marokkolaisen Kelaa M’Gounan 3000–4000 tonnin vuotuinen damaskonruusuntuotanto on antanut tälle Atlasvuoriston juurella sijaitsevalle alueelle lisänimen Ruusulaakso. Ruusujen terälehdistä valmistetaan eteerisiä öljyjä ja ruusuvettä. Muita niiden merkittäviä tuottajia ovat esimerkiksi Bulgaria, Turkki ja Etelä-Ranska.

Ruusu

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...