Mitä on dendrokronologia?

Dendrokronologia on tieteenala, joka tutkii puun vuosilustoja. Lauhkeilla, subtrooppisilla ja subarktisilla ilmastovyöhykkeillä puilla on nopeamman ja hitaamman kasvun kausia, jotka johtuvat esimerkiksi lämpötilan ja kosteuden vaihteluista. Kasvukaudet muodostavat puuhun vuosirenkaita, ja samalla alueella kasvaneiden samanlajisten puiden lustojen perusteella voidaan määrittää niiden kasvuvuodet. Niiden pohjalta voidaan rakentaa jopa tuhansien vuosien taa ulottuva vuosilustokalenteri: Lapin kalenteri yltää peräti vuoteen 5589 eaa.

perjantai 27. huhtikuuta 2012

Dendrokronologia on tieteenala, joka tutkii puun vuosilustoja. Lauhkeilla, subtrooppisilla ja subarktisilla ilmastovyöhykkeillä puilla on nopeamman ja hitaamman kasvun kausia, jotka johtuvat esimerkiksi lämpötilan ja kosteuden vaihteluista.

Kasvukaudet muodostavat puuhun vuosirenkaita, ja samalla alueella kasvaneiden samanlajisten puiden lustojen perusteella voidaan määrittää niiden kasvuvuodet. Niiden pohjalta voidaan rakentaa jopa tuhansien vuosien taa ulottuva vuosilustokalenteri: Lapin kalenteri yltää peräti vuoteen 5589 eaa.

Menetelmä on ollut tiedossa jo 1700-luvulta lähtien, mutta tähtitieteilijä A. E. Douglass kehitti sitä 1920-luvulla edelleen National Geographicin tuella. Sittemmin dendrokronologisia kalentereita on koostettu eri puolilla maailmaa.

Dendrokronologiasta on hyötyä arkeologeille

Arkeologiassa dendrokronologialla määritetään esimerkiksi puurakennusten ja -esineiden ikiä. Vuosirenkaat ovat paljastaneet muun muassa sen, että Roskildenvuonosta Tanskasta löytynyt viikinkilaiva oli rakennettu vuoden 1070 paikkeilla Irlannissa.

Kuvassa näkyvä keltamänty puolestaan on peräisin 1400-luvulta.

Kysy meiltä:

Haluatko kysyä jotakin NG:n asiantuntijoilta? Lähetä kysymys osoitteeseen [email protected]. Vain julkaistaviin kysymyksiin vastataan. Kysymyksen lähettäjä palkitaan hienolla maailmankartalla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...