Nikotiinin historia

Nikotiinin himo alkoi Euroopassa jo 1600-luvulla.

torstai 13. joulukuuta 2012

Nikotiini on yhdiste, jota esiintyy Nicotiana tabacum -tupakkakasvissa. Kasvi taas on saanut nimensä noin vuosina 1530–1600 eläneestä ranskalaisesta diplomaatista nimeltä Jean Nicot, jonka sanotaan tuoneen ensimmäiset tupakkakasvit Lissabonista Pariisiin vuoden 1560 paikkeilla.

Nicot oli innoissaan kasvin parantavista vaikutuksista, ja sitä alettiinkin pian käyttää Euroopassa, mutta vain lääkeyrttinä. Tupakkaa alettiin polttaa 1600-luvulla piipunpolton yleistyessä, ja sata vuotta myöhemmin nuuska nousi niin miesten kuin naistenkin suosioon.

Paperiin käärityt savukkeet löivät läpi Euroopassa 1800-luvun puolivälin maissa. Nykyään tiedetään, että nikotiini on hyvin myrkyllinen aine, joka vaikuttaa autonomiseen hermostoon ja aiheuttaa riippuvuutta. Pieninä määrinä se piristää, mutta nopeasti saatu 20–50 milligramman annos aiheuttaa vakavan myrkytyksen.

Takavuosina nikotiinin ja veden sekoitusta käytettiin myös hyönteismyrkkynä, mutta nykyisin nikotiinin yleisin hyötykäyttökohde ovat tupakoinnin lopettamista tukevat lääkkeet.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...