Puut etsivät turvapaikkaa

Yukonista Kanadasta on siirretty puita Kaliforniaan, jotta voidaan selvittää, miten ne pärjäävät uudessa ilmastossa. Kokeella selvitetään keinoja, joilla puulajeja voitaisiin auttaa selviämään ilmastonmuutoksesta.

perjantai 6. heinäkuuta 2012

Mikäli lämpötilat jatkavat nousuaan maapallolla, pystyvätkö metsät jatkamaan vihannointia nykyisillä elinalueillaan? Osa tutkijoista ei usko siihen, ja nyt Brittiläisessä Columbiassa on ryhdytty testaamaan 15 tavallisen ja kaupallisesti merkittävän puulajin sietokykyä niille epätyypillisissä elinympäristöissä.

Tavoitteena on tunnistaa ne lajit, joita jatkossa kannattaisi kenties siirtää otollisemmille alueille.

Tämä avustetuksi siirtymiseksi kutsuttu, kritiikkiäkin saanut lähestymistapa perustuu oletukseen, jonka mukaan ”evoluutio ei kykene pysymään ilmastonmuutoksen tahdissa vaan tarvitsee vähän apua”, kiteyttää hanketta vetävä Greg O’Neill. Hankkeen arvostelijoiden mukaan ekosysteemien muuttaminen on aina riskialtista.

Brittiläisessä Columbiassa on jo laajennettu alueita, joille puuyhtiöt voivat istuttaa lännenlehtikuusta. Muita lajeja, esimerkiksi douglaskuusta ja kontortamäntyä, on koeistutettu Kanadan Yukonista Kaliforniaan ulottuvalle 2 700 kilometrin matkalle. Niiden kasvua seurataan 30 vuotta.

”Jonain päivänä saatamme tarvita siemeniä Washingtonista, ja sinne taas viedään siemeniä Oregonista ja niin edelleen”, sanoo O’Neill. ”Tämä ongelma ei perusta maantieteellisistä rajoista.”

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...