Kuvareportaasi: Kuivuus iski Texasiin

Länsi-Texasissa ei juurikaan satanut vuonna 2011. Kuivuus pakotti monet tilalliset myymään eläimensä.

keskiviikko 21. marraskuuta 2012 teksti Robb Kendrick

Näky oli hänelle ennalta tuttu. Tummat pölypilvet verhosivat kotitilaa Texasin San Angelossa jo 1930-luvun puolivaiheilla, kun Bill Tullos oli vasta pikkupoika. Tilanne oli vielä pahempi 1950-luvulla, kun sadetta ei herunut pisaraakaan ja kaikki vesilähteet kuivuivat. "Hoimme vain, että kyllä huomenna varmasti sataa. Odotimme lopulta seitsemän vuotta, ennen kuin kuivuus hellitti", sanoo Tullos, joka asuu yhä samalla maatilalla.

Viime vuonna hän huomasi tutut enteet. "Yleensä touko- ja kesäkuu ovat sateisia, mutta vettä ei kuulunut", hän kertoo. Hän alkoi kaupata eläimiään seudun huutokaupoissa. Ensin hän myi naudat, sitten lampaat ja viimeisenä vuohet. ”1950-luvun kuivuus oli nujertaa minut. En halunnut kokea samaa uudelleen.”

Tilalliset olivat kestokykynsä rajoilla pitkin Länsi-Texasia viime vuonna. Ne, jotka jatkoivat toimintaa, joutuivat pulittamaan pitkän pennin rehuista ja kasteluvedestä, josta valtaosa vielä haihtui ilmaan ennen maahan imeytymistä. Toukokuussa iso osa pelloista oli karrella.

Syyskuuhun mennessä Texasilla oli takanaan historian kaikkien aikojen kuivimmat 12 kuukautta. Tilallisten tappiot nousivat yli seitsemään miljardiin euroon, ja osa väestä alkoi pohtia koko elinkeinon mielekkyyttä. Talvi toi lopulta sateita, mutta paluuta hyviin aikoihin ei ole odotettavissa kovin nopeasti.

Valokuvaaja

National Geographic-kuvaaja Robb Kendrick on matkaillut yli 75 valtiossa. Hän on syntyjään texasilainen, mutta asuu perheineen nykyisin Meksikossa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...