Kuvareportaasi: Maailman napa

Valokuvaaja Norbert Rosing haluaa välittää tietoa arktisesta erämaasta ja sen kauneudesta. Rosing kertoo tarinansa sekä kuvin että sanoin.

torstai 13. joulukuuta 2012 teksti Norbert Rosing

Arktis on ainutlaatuista seutua. Minun elämäntehtäväni on kertoa tuon kauniin erämaan tarina.

Arktista maailmaa hallitsee jääkarhu. Karhut parittelevat jäällä huhtikuun ja kesäkuun välisenä aikana. Sitten naaras vetäytyy pesäluolaan, missä se synnyttää pentunsa ja imettää niitä. Keväällä se jättää pesän ja lähtee saalistamaan hylkeitä.

Kolmen kuukauden ikäinen jääkarhu näyttää harmittomalta pehmonallelta, mutta sillä on jo silloin veitsenterävät kynnet. Olen nähnyt karhuja, jotka ovat yltä päältä veressä tapettuaan hylkeen, ja ne näyttävät tyystin toisenlaisilta. Jos niitä katsoo silmiin, kylmät väreet hiipivät selkäpiihin. Villipedot voivat repiä ihmisen kappaleiksi.

Niitä lähestytään tuulen alapuolelta, jotta ne eivät haistaisi tai kuulisi tulijaa. Minä keskityn vain kuvaamiseen, joten inuittioppaani on saatava meidät eläimen lähelle kaikkien kannalta turvallisesti. Eläintä tai sen elinympäristöä ei saa häiritä.

Olen huolissani Arktiksesta, koska ihmisväestö kasvaa ja ekosysteemi on hajoamassa. Pohjois-Norjassa näkee vedessä paljon elämää – valaita, meduusoja – mutta myös paljon muovia ja vanhoja kalaverkkoja. Arktista kauneutta on suojeltava, ei saastutettava.

Kuvaaja

Saksalainen valokuvaaja Norbert Rosing ihastui napaseutuihin varhaisilla matkoillaan Pohjoismaihin. Vuonna 1988 hän aloitti elinikäisen projektinsa: jääkarhujen elämän seuraamisen. Hänen National Geographic -artikkeleissaan on käsitelty niiden lisäksi esimerkiksi inuitteja, mursuja ja revontulia.

Tutustu Norbert Rosingin sivustoon tästä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...